O terapie experimentală împotriva cancerului a furnizat o rată de succes la peste 70% dintre pacienţi

O terapie experimentală împotriva cancerului a furnizat o rată de succes la peste 70% dintre pacienţi

O nouă terapie, care determină sistemul imunitar să omoare celulele canceroase ale maduvei osoase, a avut succes la 73% dintre pacienţii din două studii clinice de fază 1 şi 2, desfăşurate în mai multe clinici din lume. Rezultatele au fost raportate, sâmbătă, la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Hematologie. 

O terapie de tip anticorp monoclonal bispecific, care funcţionează prin legarea de celulele T şi de celulele de mielom multiplu, a reuşit să direcţioneze celulele T - globule albe din sânge care luptă împotriva bolilor - să omoare mai multe celule de mielom, au anunţat, sâmbătă, cercetătorii de la Institutul de Cancer Tisch al facultăţii de medicină Icahn, de la Mount Sinai, New York.

Succesul imunoterapiei cu talquetamab a fost observat şi la pacienţii al căror cancer a fost rezistent la toate terapiile aprobate în prezent pentru mielom multiplu.

Imunoterapia standard foloseşte o ţintă diferită faţă de alte terapii aprobate, respectiv un receptor exprimat pe suprafaţa celulelor canceroase cunoscut sub numele de GPRC5D.

Tratamentul a fost desemnat drept „medicament orfan” de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) în august 2021, pentru tratarea mielomului multiplu în UE, iar în iunie anul acesta a primit desemnarea de Breakthrough Therapy din partea Autorităţii americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), pentru urgentarea evaluării sale în Statele Unite.

Medicamentul talquetamab a fost testat în studii de fază 1 şi 2.

Studiul de fază 1, care a fost raportat sâmbătă şi în revista New England Journal of Medicine, a stabilit două doze recomandate care au fost testate apoi în studiul de fază 2.

Rezultatele studiului de fază 2 au fost raportate la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Hematologie (ASH) care a avut loc în acest weekend.

Participanţii la studiu fuseseră toţi trataţi anterior cu cel puţin trei terapii diferite fără a obţine o remisie de durată a cancerului, sugerând că talquetamab ar putea oferi o nouă speranţă pacienţilor cu mielom multiplu greu de tratat.

„Aceasta înseamnă că aproape trei sferturi dintre aceşti pacienţi au o nouă speranţă la viaţă”, a declarat dr. Ajai Chari, director de cercetare clinică în Programul de mielom multiplu al Institutului de Cancer Tisch şi autorul principal al ambelor studii.

„Talquetamab a indus un răspuns substanţial în rândul pacienţilor cu mielom multiplu pretratat, recidivat sau refractar, al doilea cel mai frecvent cancer de sânge. Este primul agent bispecific care vizează proteina GPRC5d la pacienţii cu mielom multiplu”, a spus medicul.

Aproape toţi pacienţii cu mielom care primesc terapii standard recidivează continuu. Pacienţii care recidivează sau devin rezistenţi la toate terapiile aprobate pentru mielom multiplu au un prognostic prost, aşa că sunt necesare urgent tratamente suplimentare.

Acest studiu, deşi este unul studiu de fază timpurie conceput pentru a detecta tolerabilitatea şi a găsi o doză sigurăde tratament, reprezintă un pas important în satisfacerea acestei nevoi.

Studiul clinic de fază 1 a înrolat 232 de pacienţi, de la mai multe centre de cancer din întreaga lume între ianuarie 2018 şi noiembrie 2021. Pacienţii au primit o varietate de doze de terapie fie intravenos, fie injectate sub piele; studiile viitoare se vor concentra pe dozele administrate numai sub piele fie săptămânal, fie o dată la două săptămâni

Constatările privind eficacitatea şi siguranţa din studiul de fază 1 au fost validate în studiul de fază 2 prezentat la ASH.

Studiul de fază 2 a inclus 143 de pacienţi trataţi cu o doză săptămânală şi 145 de pacienţi trataţi cu o doză mai mare, o dată la două săptămâni.

Rata generală de răspuns în aceste două grupuri a fost de aproximativ 73%, a precizat dr. Chari. Rata de răspuns a fost menţinută în diferitele subgrupuri examinate, cu excepţia pacienţilor cu o formă rară de mielom multiplu care se extinde şi la organe şi ţesuturile moi.

Mai mult de 30% dintre pacienţii din ambele grupuri au avut un răspuns complet (fără detectarea markerilor specifici mielomului), şi aproape 60% au avut un „răspuns parţial foarte bun” (indicând că, în aceste cazuri, cancerul a fost substanţial redus, dar nu neapărat redus la zero).

Timpul mediu până la un răspuns măsurabil a fost de aproximativ 1,2 luni în ambele grupuri de dozare, iar durata medie a răspunsului până în prezent este de 9,3 luni cu doza săptămânală.

Cercetătorii continuă să colecteze date privind durata răspunsului în grupul care a primit 0,8 mg/kg o dată la două săptămâni şi pentru pacienţii din ambele grupuri care au avut un răspuns complet sau mai bun.

Efectele secundare au fost relativ frecvente, dar de obicei uşoare.

Aproximativ trei sferturi dintre pacienţi au prezentat sindromul de eliberare de citokine, care este o constelaţie de simptome, inclusiv febră, comună în cazul imunoterapiilor. Aproximativ 60% au prezentat reacţii adverse legate de piele, cum ar fi erupţii cutanate, aproape jumătate au raportat modificări ale gustului şi leziuni ale unghiilor.

Cercetătorii au menţionat că foarte puţini pacienţi (5 până la 6%) au întrerupt tratamentul cu talquetamab din cauza efectelor secundare.

Rata de răspuns observată în studiu, despre care dr. Chari a explicat că este mai mare decât cea pentru majoritatea terapiilor disponibile în prezent, sugerează că imunoterapia cu talquetamab ar putea oferi o opţiune viabilă pentru pacienţii al căror mielom a încetat să mai răspundă la majoritatea terapiilor disponibile, oferind astfel şansa de a prelungi viaţa acestor pacienţi care ar putea beneficia de alte terapii noi şi viitoare pe măsură ce acestea sunt dezvoltate.

viewscnt