Obezitatea este legată de un risc semnificativ de a dezvolta boli ale creierului, avertizează un studiu

Obezitatea este legată de un risc semnificativ de a dezvolta boli ale creierului, avertizează un studiu

Neuronii sunt celule specializate în recepţionarea şi transmiterea informaţiei prin mijloace electrice, reprezentând unitatea elementară (celulară), anatomică, funcţională, embriologică, trofică şi metabolică a sistemului nervos. Acestor celule le place să fie ordonate. Celulele cerebrale numite glia ajută neuronii să funcţioneze cât mai bine, curăţând resturile celulare toxice. Însă o dietă bogată în zahăr face ca glia să devină rezistentă la insulină, transformându-o „într-un îngrijitor apatic", care lasă să se acumuleze resturile dăunătoare în creier, potrivit unui nou studiu publicat marţi.

Obezitatea creşte în mod semnificativ riscul de a dezvolta tulburări neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer şi Parkinson, avertizează un nou studiu.

Cercetătorii de la Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson, din Statele Unite, au descoperit o legătură între excesul de greutate şi rezistenţa la insulină în creier.

Echipa a constatat că o dietă bogată în zahăr duce la rezistenţa la insulină în creier, care apoi afectează curăţarea deşeurilor neuronale.

Acest lucru creşte riscul de neurodegenerare, care provoacă boli, prin declanşarea inflamaţiei, moartea celulelor cerebrale şi recuperarea slabă a sistemului nervos.

Autoarele studiului au ales să analizeze în mod special o dietă bogată în zahăr, deoarece consumul excesiv de zahăr este principala cauză a obezităţii şi a altor afecţiuni, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2.

Pentru a obţine rezultatele, ele au studiat musca de fructe, care are o mulţime de asemănări cu oamenii.

Echipa a hrănit muştele de fructe cu o dietă bogată în zahăr şi a examinat efectul asupra funcţiei cerebrale.

Musca de fructe. Reprezentare artistică generată de DALL-E intitulată Desenul muştei de fructe Drosophila pe un fundal întunecat în stilul lui Seurat". Credit: Akhila Rajan a creat această imagine folosind DALL-E şi este proprietara ei. O pune la dispoziţie sub CC-BY 4.0 (CC-BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).

După ce au demonstrat anterior că o dietă bogată în zahăr duce la rezistenţa la insulină în organele periferice ale muştelor, cercetătorii au studiat creierul acestora.

Folosind muşte de fructe, cele două cercetătoare care au condus studiul stabilesc că dietele bogate în zahăr declanşează rezistenţa la insulină în glia, perturbând capacitatea acestor celule de a elimina resturile neuronale din creier.

Odată cu creşterea speranţei de viaţă, se aşteaptă ca tulburările neurodegenerative legate de vârstă să crească, ceea ce reprezintă o povară imensă pentru sistemul de sănătate.

Studiile epidemiologice la scară largă au constatat că obezitatea la mijlocul vieţii este un factor de risc independent pentru dezvoltarea tulburărilor neurodegenerative.

Recentul studiu oferă o perspectivă mecanicistă puternică asupra modului în care obezitatea indusă de dietă modifică funcţia glială, crescând astfel riscul de tulburări neurodegenerative, scriu cercetătoarele Mroj Alassaf şi Akhila Rajan, într-un articol publicat marţi, în revista PLoS Biology.

„Modul exact în care se întâmplă acest lucru rămâne un mister, dar cercetarea ne aduce mult mai aproape de a înţelege aceste corelaţii", notează ele.

Acest studiu oferă o perspectivă asupra modului în care regimurile alimentare care induc obezitatea contribuie potenţial la creşterea riscului de tulburări neurodegenerative, concluzionează cele două cercetătoare într-un comunicat.

viewscnt