Olanda oferă un ajutor de stat de 2 miliarde euro pentru producţia de radioizotopi folosiţi în medicină. Ţările occidentale, dependente de Rusia în acest domeniu

Olanda oferă un ajutor de stat de 2 miliarde euro pentru producţia de radioizotopi folosiţi în medicină. Ţările occidentale, dependente de Rusia în acest domeniu

Statul olandez va oferi un ajutor de stat de 2 miliarde de euro pentru producţia de radioizotopi folosiţi în medicină, în special în tratamentul cancerului. Banii vor fi folosiţi pentru construcţia unui reactor nuclear care va produce radioizotopi. Ajutorul de stat a fost autorizat vineri de Comisia Europeană, în condiţiile în care ţările occidentale sunt vulnerabile în aprovizionarea cu radioizotopi folosiţi în medicină, domeniu în care Rusia este lider mondial. România are un proiect similar anunţat în 2020, la centrala nucleară de la Cernavodă. 

Între statele occidentale, Olanda este un producător important de radioizotopi medicali, iar guvernul a lansat un proiect pentru construcţia unui nou reactor, pe fondul îngrijorărilor legate de o posibilă criză de aprovizionare după 2030.

Ajutorul constă în împrumuturi şi participaţii de capital de 2 miliarde de euro în sprijinul unei noi companii - NewCo - create în acest scop, care urmează să construiască şi să opereze un reactor nuclear care va produce radioizotopi medicali. Investiţia presupune şi crearea unui centru medical specializat în tratamente cu izotopi.

"Acest pachet de 2 miliarde de euro permite Olandei să sprijine un proiect strategic care contribuie la asigurarea aprovizionării cu medicamente esenţiale şi la dezvoltarea inovaţiei în domeniul tehnologiei nucleare, în beneficiul cetăţenilor europeni", a declarat comisarul european pentru competiţie, Margrethe Vestager, citată de Reuters.

Radioizotopii, atomi care se descompun în mod natural, sunt esenţiali în medicina modernă, fiind produşi în mare parte în reactoare nucleare. Rolul lor în diagnostic şi în terapiile medicale este crucial, mai ales în tratamentul cancerului.

Cu peste 40 de milioane de proceduri de medicină nucleară efectuate în fiecare an şi o creştere constantă cu 5% a cererii de radioizotopi, interdependenţa dintre medicina nucleară şi industria energiei nucleare a devenit din ce în ce mai mare.

Această legătură relevă o relaţie simbiotică unde progresele în energia nucleară influenţează semnificativ producţia şi disponibilitatea izotopilor medicali.

Un raport publicat în februarie 2024 de The Oxford Institute for Energy Studies, consultat de 360medical.ro, arată că ţările occidentale sunt vulnerabile în aprovizionarea cu radioizotopi folosiţi în medicină, domeniu în care Rusia este lider mondial. Astfel, doar Statele Unite sunt dependente de Rusia pentru peste 40 de radioizotopi folosiţi în medicină.

PLANURI LA CENTRALA DE LA CERNAVODĂ

În 2020, un proiect strategic al companiei Nuclearelectrica menţiona că centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce izotopi radioactivi pentru tratamentul cancerului, în colaborare cu o companie canadiană.

Proiectul nu prevedea o dată clară de implementare, menţionând doar că acest lucru s-ar putea realiza până în 2027.

Între timp, au fost semnate acorduri cu companiile BWXT Medical (Canada) şi Framatome (parte a EDF, Franţa) în 2023 pentru a explora posibilitatea producerii de izotopi medicali la Cernavodă, în principal Luteţiu-177, însă nu este clar când ar putea fi implementat un astfel de proiect.

viewscnt