Majoritatea persoanelor din Regiunea Europeană a OMS consumă mult prea multă sare, iar mai mult de unul din trei adulţi cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani suferă de hipertensiune - termenul medical pentru tensiune arterială ridicată. Acest lucru este important deoarece consumul ridicat de sare creşte tensiunea arterială, care este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord (infarctul miocardic) şi AVC (accidentele vasculare cerebrale). Regiunea europeană are cea mai mare prevalenţă a tensiunii arteriale din lume, potrivit OMS.
Un nou raport al OMS/Europa intitulat „Acţiune privind sarea şi hipertensiunea arterială” solicită o abordare integrată pentru reducerea consumului de sare şi îmbunătăţirea detectării şi controlului hipertensiunii arteriale pentru a proteja sănătatea populaţiei.
Bolile cardiovasculare sunt responsabile de 40% din decesele din Europa, a declarat miercuri Oraganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care i-a îndemnat pe europeni să reducă consumul de sare. Acest lucru înseamnă 10.000 de decese pe zi, adică patru milioane pe an.
Raportul OMS/Europa avertizează asupra nivelurilor letale ale consumului de sare şi a hipertensiunii arteriale necontrolate.
„Bolile cardiovasculare şi hipertensiunea arterială pot fi în mare măsură prevenite - şi pot fi controlate”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un comunicat.
„Patru milioane, o cifră uluitoare, este numărul de decese cauzate de bolile cardiovasculare în fiecare an - în principal la bărbaţi, în special în partea de est a regiunii noastre a OMS" a precizat el
În Europa, unul din trei adulţi cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani suferă de hipertensiune arterială, adesea din cauza consumului de sare.
Punerea în aplicare a unor politici ţintite de reducere a consumului de sare cu 25% ar putea salva aproximativ 900.000 de vieţi din cauza bolilor cardiovasculare până în 2030, a arătat Kluge.
Cincizeci şi una dintre cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS au un consum mediu zilnic de sare peste limita maximă recomandată de OMS de cinci grame, adică o linguriţă, în mare parte din cauza alimentelor procesate şi a gustărilor.
„Consumul ridicat de sare creşte tensiunea arterială, care este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord (infarctul miocardic) şi accidentele vasculare cerebrale (AVC)”, a declarat OMS.
Europa are cea mai mare prevalenţă a tensiunii arteriale din lume, a precizat aceasta.
Potrivit raportului OMS Europa, bărbaţii din regiune au un risc de aproape 2,5 ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât femeile.
Există, de asemenea, un decalaj geografic: probabilitatea de a muri tânăr (30-69 de ani) din cauza bolilor cardiovasculare este de aproape cinci ori mai mare în Europa de Est şi Asia Centrală, comparativ cu Europa de Vest.
Consumul ridicat de sare: o ameninţare majoră pentru sănătate în regiune
Aproape toate ţările din Regiunea Europeană (51 din 53) au un consum zilnic mediu de sare peste nivelul maxim recomandat de OMS de 5 g (aproximativ o linguriţă) pe zi.
Consumul excesiv de sare este principalul factor determinant al hipertensiunii arteriale şi, ulterior, al deceselor cauzate de infarct, AVC şi alte boli cardiovasculare. Mâncarea de pe stradă şi alimentele procesate sunt adesea principalii vinovaţi.
Reglementarea cantităţii de sare din alimentele procesate are potenţialul de a avea un impact pozitiv asupra sănătăţii oamenilor, arată OMS.
Hipertensiunea arterială: un ucigaş tăcut
Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru deces şi invaliditate în regiunea europeană, cauzând aproape un sfert din decese şi 13% din invaliditate, potrivit OMS.
De obicei, nu prezintă simptome, iar dacă rămâne necontrolată poate avea consecinţe potenţial devastatoare, cum ar fi infarctul şi AVC.