Persoanele care mănâncă frecvent alimente cu valoare nutriţională redusă au riscuri mai mari să se îmbolnăvească de cancer, arată un studiu extins realizat în Franţa

Persoanele care mănâncă frecvent alimente cu valoare nutriţională redusă au riscuri mai mari să se îmbolnăvească de cancer, arată un studiu extins realizat în Franţa

Persoanele care mănâncă frecvent alimente cu valoare nutriţională redusă au riscuri mai mari să se îmbolnăvească de cancer, arată un studiu realizat de cercetători din Franţa în colaborare cu cercetători din alte ţări, citat de medicalnewstoday.com.

Studiul, realizat de Mélanie Deschasaux de la Institutul Naţional al Sănătăţii şi Cercetării Medicale din Franţa, a fost prezentat în publicaţia PLOS Medicine.

Cercetătorii au analizat datele a 471.495 de persoane care au participat la un studiu extins denumit European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (Investigarea prospectivă în domeniul cancerului şi al nutriţiei în Europa).

Participanţii au fost analizaţi pe o perioadă de circa 15 ani şi au furnizat date despre obişnuinţele alimentare şi despre starea de sănătate, inclusiv legate de diagnosticarea cu cancer.

Dintre participanţi, 49.794 au fost diagnosticaţi cu cancer, din care 12.063 cu cancer de sân, 6.745 cu cancer de prostată şi 5.806 cu cancer colorectal.

Pe baza datelor disponibile, cercetătorii au calculat asocierea dintre diferitele tipuri de alimente consumate şi riscul de îmbolnăvire de cancer.

Potrivit rezultatelor prezentate, participanţii care "au consumat alimente cu o calitate nutriţională scăzută au înregistrat un risc mai mare de îmbolnăvire de cancer".

Mai precis, consumul frecvent de alimente cu calitate nutriţională scăzută a fost asociat cu un risc mai mare de îmbolnăvire de cancer colorectal, de cancer de stomac şi al tractului digestiv superior, precum şi de cancer de plămâni în cazul bărbaţilor.

În cazul femeilor, o astfel de alimentaţie este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de ficat şi cancer de sân.

Principalul punct slab al studiului constă în faptul că se bazează pe informaţii raportate de participanţi, astfel că unele date ar putea fi inexacte.

Totuşi, cercetătorii consideră că acesta este primul studiu de amploare care a încercat să analizeze asocierea dintre preferinţele alimentare şi riscul de îmbolnăvire, realizat pe un eşantion foarte mare de europeni.

viewscnt