Pfizer începe un program-pilot de livrare de vaccinuri anti-Covid-19 în 4 state americane

Pfizer începe un program-pilot de livrare de vaccinuri anti-Covid-19 în 4 state americane

Grupul farmaceutic american Pfizer, care a dezvoltat un vaccin împotriva Covid-19 împreună cu firma germană de biotehnologie BioNTech, a lansat un program-pilot de livrare de vaccinuri în patru state americane, pentru a testa lanţul logistic în condiţiile stricte de temperatură de stocare necesare. 

Asigurarea “lanţului frigului” este considerată una dintre cele mai mari provocări logistice în campania masivă de vaccinare anti-Covid-19 care se anunţă în următoarele luni, după ce primele vaccinuri vor fi aprobate şi vor începe să fie administrate la scară largă grupurilor prioritare şi, ulterior, restului populaţiei.

Astfel, vaccinul dezvoltat de companiile BioNTech şi Pfizer, aflat în cea mai avansată fază (având deja rezultate intermediare ale studiului clinic final, de faza a III-a), trebuie păstrat la o temperatură de cel mult -70 grade Celsius - mult mai mică decât cea obişnuită pentru majoritatea vaccinurilor actuale, de 2-8 grade Celsius.

Tocmai de acceea, Pfizer a preferat să testeze în avans asigurarea lanţului logistic şi a lanţului frigului în statele americane Rhode Island, Texas, New Mexico şi Tennessee.

"Suntem încrezători că rezultatele acestui program-pilot al vaccinului vor servi ca model pentru alte state din SUA şi pentru guvernele altor ţări, în condiţiile în care se pregătesc să implementeze programe de vaccinare pentru Covid-19", a precizat Pfizer, într-un comunicat.

Cele patru state insluse în programul-pilot au fost alese pe baza diferenţelor de dimensiune, populaţie şi infrastructură de imunizare.

Totuşi, statele respective nu vor primi înaintea altora vaccinuri anti-Covid-19, singurul avantaj al programului pilot fiind infrastructura logistică testată deja.

În 9 noiembrie, Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul anti-Covid-19 pe care l-au dezvoltat în parteneriat este eficient în proporţie de peste 90%, semnificativ peste pragul minim considerat necesar pentru a putea depune o solicitare de aprobare.

Studiul clinic de faza a III-a organizat de BioNTec şi Pfizer a demarat la finalul lunii iulie şi a înrolat circa 44.000 de voluntari.

Rezultatele intermediare au fost analizate şi prezentate după ce 94 de participanţi în cadrul studiului clinic s-au îmbolnăvit de Covid-19. Companiile nu au precizat câţi pacienţi vaccinaţi sau care au luat placebo s-au îmbolnăvit, dar o rată de eficienţă de 90% înseamnă că cel mult 8 pacienţi vaccinaţi din cei 94 infectaţi au prfost vaccinaţi.

În urma acestor rezultate, cele două companii intenţionează să depună luna aceasta o solicitare de autorizare de urgenţă a vaccinului în Statele Unite.

Luni, compania biofarmaceutică americană Moderna a anunţat că vaccinul anti-Covid-19 pe care l-a dezvoltat are o rată de eficacitate de 94,5%, potrivit datelor intermediare din studiul clinic de faza a III-a în care este testat.

Ambele vaccinuri au fost dezvoltate folosind tehnologia mARN – care foloseşte material genetic al virusului, sau ARN mesager, pentru a declanşa reacţia sistemului imunitar. Această tehnologie permite dezvoltarea şi producerea vaccinurilor într-un timp mai scurt.

Pentru a putea fi aprobat în Statele Unite, un vaccin trebuie să aibă o rată de eficienţă ce del puţin 50%.

viewscnt