Aproximativ 10% dintre femei suferă de endometrioză. Durerea pelvină cronică, prezentă de obicei în timpul menstruaţiei, este cel mai frecvent simptom care duce cu gândul la endometrioză, o afecţiune inflamatorie incurabilă care poate provoca infertilitate. Potrivit unui medic american trec în medie între 7 şi 10 ani până o femeie are diagnosticul confirmat de endometrioză.
„Cel mai frecvent simptom al endometriozei sunt durerile pelvine şi vorbim în general de perioade dureroase. Vorbim despre tipul de durere care nu dispare cu un tratament simplu, cum ar fi medicamentele fără prescripţie medicală. Durere care te împiedică să mergi la serviciu sau la şcoală sau să participi la activităţi sociale”, a afirmat dr. Kristin Riley, şeful interimar al Diviziei de Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă de la Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center din Hershey, Pa.
De obicei, durerea apare înainte, în timpul sau imediat după menstruaţie a specificat medicul, subliniind însă că unele femei pot avea dureri doar în timpul ovulaţiei sau actului sexual, în timp ce altele au durere doar în timpul mişcărilor intestinale.
„Putem încerca un RMN sau o ecografie, dar de cele mai multe ori pacientele cu endometrioză au imagini pelvine normale”, a spus Riley.
În opinia sa, fiindcă nu există un test neinvaziv pentru endometrioză, trec în medie de şapte până la 10 ani până o femeie primeşte diagnosticul. Cercetările sunt în desfăşurare pentru a dezvolta teste de sânge menite să ajute la diagnosticare, dar deocamdată, un diagnostic definitiv poate fi pus doar după laparoscopie, o intervenţie chirurgicală minim invazivă.
Majoritatea pacientelor pe care Riley le examinează pentru endometrioză au între 30 şi 40 de ani, dar sunt şi adolescente, şi femei trecute de 50 de ani. „La majoritatea pacientelor, durerea se ameliorează după menopauză, dar un mic procent va continua să aibă durere”, a spus medicul.
În România, în jur de 500.000 de femei sunt afectate de endometrioză, o boală inclusă în top 20 a celor mai dureroase afecţiuni medicale de către Institutul Naţional de Sănătate din Marea Britanie. În perioada pandemiei de COVID-19, atât pacientele cu endometrioză şi adenomioză din România, cât şi cele din Marea Britanie au întâmpinat mai multe dificultăţi privind accesul la serviciile medicale şi tratament.
[VIDEO] Exclusiv: Problemele pacientelor cu endometrioză în perioada pandemiei de COVID-19