Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, susţine introducerea asigurărilor complementare de sănătate, argumentând că o astfel de măsură ar elimina monopolul pe partea de finanţare a serviciilor medicale.
Introducerea asigurărilor complementare de sănătate este un proiect inclus şi în programul de guvernare al noului guvern, însă până acum nu au fost făcuţi paşi concreţi pentru implementarea măsurii.
"Nu cred că trebuie să existe monopol pe piaţa serviciilor medicale al unui singur finanţator. Şi eu cred că trebuie înfiinţate acele asigurări complementare de sănătate. Totuşi, legislaţia din România permite faptul ca fondul finanţator unic, deocamdată, să încheie contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale care îndeplinesc condiţiile de calitate, de acreditare, de evaluare, indiferent de forma de proprietate", a afirmat Adela Cojan, la un eveniment organizat online de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).
Preşedintele CNAS a explicat că sistemul de sănătate este tot mai greu de finanţat doar din contribuţiile de sănătate actuale, din cauza numărului redus de contribuabili.
"Au mai rămas 4 milioane de români care plătesc contribuţia la sănătate şi beneficiem toţi 19 sau 20 de milioane, câţi mai sunt în România", a mai spus preşedintele CNAS.
Programul de guvernare prevede, la capitolul sănătate, “dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin creşterea ponderii fondurilor private, care să cofinanţeze servicii medicale” şi “crearea unui cadru legislativ pentru încurajarea şi creşterea deductibilităţii fiscale pentru asigurările complementare de sănătate”.
Aceste intenţii nu sunt însoţite de niciun calendar de aplicare sau de termene de aplicare.
Acelaşi document menţionează că guvernul va lansa o dezbatere publică a oportunităţii introducerii concurenţei în administrarea asigurării obligatorii de bază şi va promova “deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate şi asiguratori privaţi”, însă va fi menţinut rolul statului de reglementator, finanţator şi ofertant de servicii de asigurare prin CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate.
Ideea introducerii asigurărilor complementare de sănătate a fost lansată la începutul mandatului guvernului condus de Ludovic Orban, în noiembrie 2019.
Măsura este menită să asigure fonduri suplimentare în sistemul de Sănătate, modelul vehiculat fiind cel francez.
Totuşi, până acum nu au fost realizaţi paşi concreţi pentru elaborarea legislaţiei necesare introducerii asigurărilor complementare de sănătate.