Prezenţa unor fungi în tumori poate estima un prognostic mai slab în anumite cancere

Prezenţa unor fungi în tumori poate estima un prognostic mai slab în anumite cancere

Prezenţa unor specii de fungi (ciuperci) în tumori prognozează, şi posibil, determină, rezultate mai slabe în anumite cancere, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine şi universitatea Duke, din Statele Unite.

Un studiu publicat săptămâna trecută în Cell, arată că prezenţa unor ciuperci în tumori poate determina un prognostic mai slab pentru acei pacienţi. Autorii spun că rezultatele oferă un cadru ştiinţific pentru dezvoltarea unor teste care ar putea identifica speciile de ciuperci din tumori care sunt relevante pentru estimarea progresiei cancerului şi a terapiei.

De asemenea, rezultatele studiului indică posibilitatea utilizării tratamentelor antifungice, care, în unele cazuri, ar putea ajuta tratamentele convenţionale pentru cancer.

„Aceste descoperiri deschid o mulţime de direcţii de cercetare interesante, de la dezvoltarea de diagnostice şi tratamente până la studii ale mecanismelor biologice detaliate ale relaţiilor fungice cu cancerele”, a declarat autorul principal dr. Iliyan Iliev, profesor asociat de imunologie în departamentul de Gastroenterologie şi Hepatologie şi membru al pentru Cercetare în Bolile Inflamatorii ale Intestinului de la Weill Cornell Medicine.

Ideea că viruşii şi bacteriile pot declanşa sau accelera dezvoltarea cancerului este acum bine stabilită. Cu toate acestea, se ştie puţin despre rolul ciupercilor în cancer. La fel ca bacteriile şi viruşii, ciupercile colonizează intestinul, plămânii, pielea şi alte ţesuturi, interacţionează cu sistemul imunitar şi uneori provoacă boli.

În noul studiu, cercetătorii au catalogat speciile de ciuperci şi asocierile lor cu diferite tipuri de cancer, analizând Atlasul genomului cancerului, cea mai mare bază de date genomică bine adnotată a tumorilor umane.

Analiza a arătat că ADN-ul anumitor specii de ciuperci este relativ abundent în unele tipuri de tumori. În tumorile gastrointestinale, de exemplu, aceste specii includ Candida tropicalis şi Candida albicans, care provoacă candidoză; în tumorile pulmonare, specii din genul fungic Blastomyces; iar în tumorile mamare, specia ciupercii Malassezia.

Cercetătorii au conceput metode sofisticate de calcul pentru a exclude ADN-ul fungic probabil să fi provenit din contaminarea de laborator şi au putut confirma, în special, prezenţa speciilor vii de Candida în probele de tumori colorectale.

Analiza a asociat niveluri mai ridicate de Candida, din tumorile gastrointestinale, de activitatea genelor tumorale care promovează inflamaţia şi adeziunea redusă între celule, caracteristici asociate cu răspândirea în stadiu avansat al cancerului la organe îndepărtate, cunoscută sub numele de metastaze.

Nivelurile mai ridicate de Candida pentru astfel de tumori au fost direct asociate cu o rată mai mare de metastaze.

Descoperirile, potrivit cercetătorilor, sugerează că niveluri ridicate de anumite ciuperci în biopsiile tumorale ar putea fi utilizate într-o zi ca biomarkeri, indicând, de exemplu, un risc mai mare de metastază, ceea ce ar putea duce la alegerea unui tratament mai eficient.

În mod curios, cercetătorii au detectat adesea ADN de la aceeaşi specie de Candida atât în ​​probele de tumoră gastrointestinală, cât şi în probele de sânge de la aceiaşi pacienţi.

„Aceste date sunt interesante deoarece pun bazele unor teste simple şi ieftine pentru ADN-ul Candida, care ar putea indica mai precis prognosticul pentru cancerele gastrointestinale şi ar putea îmbunătăţi biopsiile standard ale ADN-ului tumoral, pentru a permite detectarea precoce a acestor tipuri de cancer înainte ca alte semne să fie prezente”, a declarat dr. Steven Lipkin, profesor de medicină şi vicepreşedinte pentru cercetare în Departamentul de Medicină de la Cornell Medicine.

Teoretic, ciupercile identificate în tumori ar putea fi ţinte pentru terapii antifungice, care ar putea îmbunătăţi rezultatele generale ale tratamentului.

Cercetătorii trebuie acum să afle dacă ciupercile rezidente în tumori ajută la apariţia malignităţii, poate prin alimentarea inflamaţiei, aşa cum se ştie că fac unele bacterii, sau dacă sunt asociate cu unele tumori doar pentru că, pe măsură ce devin mai avansate, acestea oferă un mediu din ce în ce mai permisiv pentru apariţia ciupercilor.

Oamenii de ştiinţă intenţionează să urmărească aceste direcţii de cercetare în studiile următoare. Este plauzibil ca unele dintre aceste ciuperci să promoveze progresia tumorii şi metastazele, dar chiar şi dacă nu o fac, ar putea fi foarte valoroşi ca indicatori de prognostic, scriu autorii.

viewscnt