Primele transplanturi medulare realizate la Institutul Oncologic din Cluj

Primele transplanturi medulare realizate la Institutul Oncologic din Cluj

Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca a realizat primele transplanturi medulare, în cadrul noului centru de transplant medular. Acreditarea centrului era aşteptată în sistemul medical românesc, pentru a reduce presiunea asupra celorlalte centre din ţară, mai ales asupra Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, cel mai mare centru de transplant medular din ţară.

Detalii despre primele transplanturi medulare au fost oferite luni, într-o conferinţă de presă.

Managerul IOCN, dr. Cătălin Vlad, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că până acum au fost realizate trei transplanturi medulare.

"Acest centru de transplant medular are un etaj dedicat în cadrul secţiei noi de hematologie a institutului, secţie inaugurată în anul 2021 şi din acel moment până acum, împreună cu colegii din aparatul administrativ, cu echipa medicală a secţiei de hematologie s-au făcut permanent şi susţinut eforturi, astfel încât să ajungem la acest moment istoric", a declarat managerul unităţii medicale clujene, dr. Cătălin Vlad, citat de Agerpres.

“În vara anului trecut am început fizic procedurile de transplant, prin recoltarea primelor stenogrefe, s-au realizat până în momentul de faţă trei proceduri de transplant medular, acestea fiind finalizate la începutul acestui an”, a completat managerul.

Artizanul noii secţii de hematologie este prof. univ dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.

"Esenţa este în felul următor: nu se justifică nicio investiţie care nu se finalizează cu ajutor adus pacienţilor noştri, şi acest lucru nu se poate face în absenţa profesioniştilor", a spus dr. Achimaş-Cadariu.

În România, prima procedură de transplant medular autolog a fost realizată în 2001. În 2002, s-a făcut primul transplant alogen de la donator din familie 100% compatibil, în 2008 s-a ajuns la 100 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice, iar în 2011 - la 300.

În 2012, s-a inaugurat prima bancă de celule stem dintr-un spital public românesc, în 2013 s-a realizat primul transplant cu donor neînrudit din Registrul Naţional al Donatorilor.

În 2015 s-a realizat primul transplant cu celule stem haploidentice, în 2017 s-a ajuns la 1.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice, în timp ce în 2022 s-a deschis primul centru calificat din România pentru administrarea terapiei CAR-T.

Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti este principalul centru din ţară pentru transplanturile medulare cu celule stem hematopoietice.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România, esenţial pentru salvarea vieţilor persoanelor cu cancer de sânge, a ajuns la peste 104.000 de donatori înscrişi.

viewscnt