Privarea de somn şi efectele sale periculoase

Privarea de somn şi efectele sale periculoase

Unul dintre cele mai mari studii cu privire la somn derulate până în prezent de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan sugerează că atenţia nu este singura funcţie cognitivă afectată de privarea de somn. Ştiinţa a demonstrat că privarea de somn ne afectează mult mai mult decât au sugerat teoriile anterioare.

Cercetarea oamenilor de ştiinţă americani nu este doar unul dintre cele mai mari studii, ci şi primul care a evaluat modul în care privarea de somn afectează capacitatea de a finaliza o serie de paşi. Acest studiu se bazează pe cercetările anterioare şi a cuantificat efectul lipsei de somn asupra capacităţii unei persoane de a urma o procedură şi de a menţine atenţia.

„Cercetările noastre au arătat că privarea de somn dublează şansele de a face erori şi triplează numărul de lipsuri în atenţie, ceea ce este uimitor. Persoanele lipsite de somn trebuie să fie precaute în absolut tot ceea ce fac şi pur şi simplu nu pot avea încredere că nu vor face erori costisitoare şi cu consecinţe tragice”, au declarat coautorii cercetării Fenn şi Michelle Stepan, potrivit sciencedaily.com.

Prin aceste descoperiri oamenii de ştiinţă speră că oamenii vor fi capabili să recunoască cât de semnificativ sunt împiedicate abilităţile lor din cauza lipsei de somn.

„Descoperirile noastre au eliminat o teorie comună care sugerează că atenţia este singura funcţie cognitivă afectată de privarea de somn. Există unele sarcini pe care oamenii le pot face pe pilotul auto şi care nu pot fi afectate de lipsa somnului. Cu toate acestea, privarea de somn provoacă deficite care afectează toate aspectele vieţii”, a spus Michelle Stepan.

O treime din persoanele cu probleme de somn caută ajutor specializat

Somnul nu reprezintă doar o perioadă <<de pauză>>, de ieşire din ritmul alert al vieţii, ci este o stare fiziologică normală, necesară recuperării forţelor pentru toate categoriile de vârstă. Omiterea frecventă a etapelor optime de odihnă atrage după sine o funcţionare fizică şi comportamentală în parametrii anormali.

Statisticile arată că mai puţin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn caută ajutor specializat, în condiţiile în care majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile. La nivel global, printre afecţiunile frecvente se numără: sindromul de apnee în somn (cu prevalenţă de 4% la bărbaţi şi 2% la femei), insomnii (afectează 1-10% din populaţia generală, crescând până la 25% la vârstnici), sindromul picioarelor neliniştite şi narcolepsie - adormirea bruscă în timpul zilei în perioada de veghe.

viewscnt