Astăzi la dezbaterea ,,Nephro360”, organizată de redacţia 360medical.ro, care va începe la ora 18, un subiect extrem de important care va fi discutat cu specialiştii prezenţi este Boala cronică renală sau aşa cum mai este cunoscută boala cronică de rinichi(BCR). ,,În ciuda faptului că boala cronică de rinichi este o afecţiune medicală gravă, ce afectează aproape 850 de milioane de oameni din întreaga lume, doar 1 din 10 pacienţi este diagnosticat în stadii precoce. În România, aproximativ 10% dintre persoane trăiesc cu boala cronică de rinichi”, a precizat prof. univ. dr. Liliana-Ana Tuţă, medic primar nefrologie, Şef Secţie Nefrologie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa, cadru didactic la Facultatea de Medicină, Universitatea Ovidius din Constanţa.
Medicul nefrolog va fi prezent la ,,Nephro360”, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii şi va putea răspunde întrebărilor venite pe acest subiect.
Evenimentul Nephro360 va fi transmis pe site-ul 360medical.ro, pe facebook şi pe youtube şi va avea invitaţi nu doar din domeniul nefrologiei, ci şi din diabetologie, cardiologie, medicină internă şi de familie.
Boala cronică de rinichi este o afecţiune determinată de anomalii ale structurii sau funcţiei rinichilor. Rinichii nu mai funcţionează corespunzător şi nu mai pot elimina substanţele toxice, apa şi alţi compuşi nocivi, ce rămân, astfel, în organism. Boala are o evoluţie progresivă, pe o perioadă de luni sau ani, până în stadiul final, în care supravieţuirea este posibilă numai prin metode de suplinire a funcţiilor renale cum sunt transplantul renal sau dializa.
,,Pacienţii cu boală cronică de rinichi avansată, mai ales cei aflaţi în tratament prin dializă sau transplant renal au fost grav afectaţi în contextul pandemiei Covid-19, fapt ce a atras atenţia opiniei publice. Pentru a creşte speranţa şi calitatea vieţii acestor pacienţi nu este important numai să realizăm proceduri de supleere a funcţiilor renale, ci ca diagnosticul bolii cronice de rinichi să fie efectuat în timp util, pentru a putea încetini progresia bolii, precum şi complicaţiile multiple, cardiovasculare şi infecţioase. Nu numai în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, ci şi în activitatea cotidiană este necesar să punem pe primul plan abordarea holistică a pacientului, în echipă interdisciplinară, pentru diagnosticul şi intervenţia precoce în boala cronică de rinichi!”, a precizat prof. univ. dr Liliana-Ana Tuţă.
Dacă aveţi întrebări pentru invitaţii noştri, puteţi să le trimiteţi întrebări sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de facebook 360medical.ro, iar răspunsurile le veţi putea regăsi urmărind dezbaterea până la final.