O echipă de cercetători elveţieni a grefat cu succes celule cu cancer de sân pe şoareci, reuşind să studieze, in vivo, interferenţa dintre semnalizarea receptorilor de estrogen şi progesteron care influenţează terapiile hormonale.
Recentele reuşite ale cercetărilor sugerează că personalizarea terapiilor hormonale şi inhibarea expresiei receptorilor de progesteron ar putea reprezenta o opţiune terapeutică.
„Cancerul de sân afectează una din şapte femei. Mai mult de două treimi dintre cazuri sunt sensibile la hormoni şi exprimă receptorul pentru estrogen în mai mult de 1% din celulele tumorale”, spune prof. Cathrin Brisken de la Şcoala pentru Ştiinţele Vieţii, din cadrul universităţii politehnice din Lausanne. Semnalizarea biologică a receptorului de estrogen este un factor cheie în carcinogeneza mamară iar blocarea acestuia reprezintă obiectivul standard al terapiilor hormonale, care au îmbunătăţit substanţial ratele de supravieţuire ale pacienţilor.
O problemă o reprezintă tumorile pozitive pentru receptorul de estrogen care au fost puţin studiate din lipsa unor modele animale adecvate. „Carcinoamele mamare care se dezvoltă în modelele de şoareci modificate genetic nu sunt sensibile la hormoni, iar ratele grefelor de succes pentru cancerul de sân estrogen pozitiv sunt extrem de scăzute”, a precizat prof. Brisken.
Studii anterioare au indicat o importantă interferenţă între receptorii de estrogen şi progesteron. Mai exact, căile de semnalizare biologică ale receptorilor de estrogen şi progesteron par să interfereze între ele atât la nivel genomic, cât şi la nivelul proteinelor.
Lipsa unor linii celulare şi modele animale adecvate i-a împiedicat pe oamenii de ştiinţă să studieze aceste interferenţe în conformitate cu nivelurile de hormoni relevante clinic. Întrucât gena pentru receptorul de progesteron este afectată de receptorul de estrogen, terapiile hormonale care vizează receptorul de estrogen pot bloca expresia receptorului de progesteron. Această complexitate face dificilă studierea independentă a rolului acestor receptori şi optimizarea strategiilor de tratament.
Lucrând cu cercetători şi clinicieni de la Spitalul Universitar Lausanne (CHUV), Réseau Lausannois du Sein şi Institutul Internaţional de Prevenire a Cancerului (ICPI), specialiştii au grefat cu succes celule cu cancer de sân pozitive pentru receptorii umani de estrogen, în canalele de lapte ale şoarecilor imunodeprimaţi. Reuşita le-a permis să studieze efectul estrogenului şi progesteronului asupra dezvoltării cancerului de sân.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că ambii hormoni pot intensifica creşterea tumorii, iar tratamentele combinate pot, de fapt, răspândi metastazele.
„Am descoperit că tumorile pacienţilor răspund diferit la cei doi hormoni, ceea ce sugerează că terapia hormonală poate fi personalizată şi astfel, îmbunătăţită. În plus, inhibarea expresiei receptorului de progesteron ar putea fi o opţiune terapeutică. Deşi s-a propus progesteronul pentru tratarea femeilor cu cancer de sân, demonstrăm că, de fapt, hormonul are un efect de promovare a tumorii şi oferim dovezi că receptorul de progesteron acţionează ca un mediator al semnalizării receptorilor de estrogen, ceea ce face ca acest receptor să pară atractiv ca posibilă ţintă terapeutică”, a precizat dr. Brisken.
Studiul, care este publicat în Nature Communications, a fost prezentat de directorul Societăţii Americane de Endocrinologie la recenta reuniune ENDO 2022, care s-a desfăşurat luna aceasta în SUA, şi la care au participat peste şapte mii de clinicieni şi oameni de ştiinţă.