Pe 7 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii. Anul acesta redacţia 360medical.ro organizează dezbaterea online Access & Therapies 360, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT (Acces, Politici şi Terapii) chiar de Ziua Mondială a Sănătăţii, tocmai pentru a atrage atenţia publicului larg cu ce probleme se confruntă românii privind accesul la tratamente. Vor fi prezentate mai multe perspective: atât perspectiva pacienţilor, cât şi cea a industriei farmaceutice, a medicilor, a experţilor în sănătate publică, precum şi a autorităţilor sanitare. Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a confirmat participarea la a doua ediţie a dezbaterii.
Începând de astăzi, lista de medicamente gratuite şi compensate este actualizată cu 34 molecule noi de care vor beneficia românii cu diverse boli precum: fibroză chistică, afecţiuni neurologice şi Parkinson; ciroză biliară; boli endocrine şi metabolice; boli cronice ale rinichiului; boli degenerative ale ochiului (glaucom); diabet zaharat; hemofilie, talasemie; hipertensiune pulmonară; amiotrofie spinală;amiloidoză; angioedem ereditar, afecţiuni oncologice.
Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite din acest an pentru pacienţii cu boli cronice grave, însă mai sunt multe de făcut pentru un acces mai facil a românilor la terapii.
,,Între anii 2008-2014 accesul la noi terapii rambursate a fost blocat. Practic nu au fost introduse noi molecule în piaţă şi de aici a fost creat un gol. Un gol pe care nu am reuşit să-l acoperim în ultimii ani. Deşi există o evoluţie pozitivă, dar din păcate instabilă şi nepredictibilă în a introduce terapii noi face ca inovaţia să fie accesibilă într-un ritm foarte lent, la care din păcate se adaugă şi ieşirea din piaţa românească a multor terapii ceea ce duce la un acces limitat al pacienţilor la tratament!", a atras atenţia Radu Gănescu, preşedintele COPAC.
Europenii aşteaptă între 4 luni şi 2 ani şi jumătate pentru a avea acces la aceleaşi medicamente noi în funcţie de ţara în care locuiesc. Potrivit studiului Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA) – Patients WAIT survey – România se afla pe ultimul loc în acest clasament, în 2020.
Evenimentul Access & Therapies 360 va fi transmis live pe siteul 360medical.ro, pe facebook şi pe youtube pe 7 aprilie, ora 18 şi va avea invitaţi experţi în sănătate publică, medici de diverse specialităţi, reprezentanţi ai autorităţilor, ai industriei farmaceutice, ai asociaţiilor de pacienţi.
Dacă aveţi întrebări pe acest subiect vă invităm să le trimiteţi sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de facebook 360medical.ro şi vom încerca să le preluăm în timp util pentru a vă putea oferi răspunsurile din partea invitatilor noştri în timpul evenimentului.
Mai multe detalii despre teme şi invitaţi găsiţi accesând pagina evenimentului.