Realizarea de studii clinice în România, facilitată de guvern

Realizarea de studii clinice în România, facilitată de guvern

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă menită să faciliteze realizarea de studii clinice în România.

Anunţul a fost făcut după şedinţa Executivului de ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Actul normativ transpune mai multe prevederi din legislaţia europeană în cea naţională, scopul fiind de a oferi un acces mai rapid al pacienţilor la tratamente inovative.

"În cadrul şedinţei de guvern a fost aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind realizarea studiilor clinice în România, document mult aşteptat, care, pe de o parte, integrează prevederile legislaţiei europene în domeniu şi oferă un acces mai rapid pentru pacienţi la tratamentele inovative", a afirmat prof. Rafila, într-o conferinţă de presă.

"Este extrem de important pentru că, pe de o parte, vă spuneam că oferă un astfel de acces, pe de altă parte, reprezintă o sursă de venituri pentru sistemul de sănătate din ţara noastră, aşa cum o demonstrează experienţa din multe alte ţări", a completat ministrul.

În ultimii ani, autorităţile au lansat mai multe proiecte pentru facilitatea realizării de studii clinice în România.

Un raport lansat în 2020 de ARPIM şi IQVIA  arată că România este codaşă în regiune în privinţa studiilor clinice, fiind depăşită de toate statele din flancul estic al UE.

Piaţa studiilor clinice din România însumează doar 72 milioane euro, însă are potenţialul de a atinge 802 milioane euro dacă numărul de studii clinice la un milion de locuitori ar fi aliniat la nivel de ţară cu cele mai performante ţări din regiune – şi chiar 1,4 miliarde euro prin comparaţie cu cele mai performante ţări din UE.

În total, 8.988 de pacienţi din România au fost înrolaţi în studiile clinice demarate în 2019, aducând o economie majoră la bugetul de stat, potrivit raportului.

viewscnt