Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) a lansat zece recomandări pentru achiziţiile de medicamente de către sectorul public din Uniunea Europeană, menite să elimine anomaliile şi să crească eficacitatea şi sustenabilitatea cheltuielilor publice.
Recomandările sunt incluse într-un raport numit "Despre eficacitatea achiziţiilor publice de medicamente în Uniunea Europeană".
Prima recomandare este ca statele membre ale UE să apeleze mai mult la profesioniştii în domeniul sănătăţii în realizarea şi evaluarea procedurilor de licitaţie. Acest lucru va îmbunătăţi securitatea aprovizionării, va creşte eficacitatea şi va asigura accesul şi disponibilitatea unui spectru larg de medicamente alternative.
A doua recomandare vizează achiziţiile grupate (o singură procedură pentru mai multe medicamente), care trebuie să se facă doar pentru medicamente care au echivalenţă terapeutică sau care au indicaţii terapeutice similare. În acest fel, medicul va avea posibilitatea de a alege cea mai potrivită opţiune de tratament pentru pacient.
EFPIA mai recoamandă autorităţilor publice contractante să ia măsuri pentru a evita sau reduce licitaţiile duplicate, care generează riscul contractării unor cantităţi neadecvate de medicamente.
O altă recomandare se referă la stimularea inovaţiei prin recompensarea furnizorilor pe baza criteriului celui mai bun raport calitate/preţ.
A cincea recomandare vizează creşterea transparenţei în stabilirea criteriilor care stau la baza achiziţiilor publice şi în determinarea recompenselor.
De asemenea, în procedurile de licitaţie publică trebuie evitată utilizarea criteriilor "preţul cel mai mic" şi "câştigătorul ia tot".
A şasea recomandare vizează utilizarea de contracte cu recompense pentru a garanta asigurarea volumelor necesare de medicamente şi o competiţie corectă între companii, ceea ce încurajează prezenţa pe piaţă a unui număr mare de furnizori.
Organizaţia mai recomandă statelor membre ale UE să respecte confidenţialitatea contractelor de achiziţie, în special în privinţa preţurilor, şi să evite fixarea de termeni contractuali dezechilibraţi, care impun penalităţi sau costuri exagerate furnizorilor, fără a stabili şi obligaţii pentru autoritatea contractantă. De asemenea, termenii contractuali trebuie respectaţi de autorităţile contractante şi trebuie evitată întreruperea contractelor pentru economii financiare pe termen scurt, măsură care subminează încrederea şi sustenabilitatea aprovizionării.
Ultima recomandare se referă la evitarea stabilirii unor condiţii excesiv de stricte furnizorilor, care cresc constrângerile asupra furnizorilor mai ales în perioade de cerere mare din partea mai multor state pentru acelaşi medicament, cum s-a observat după debutul pandemiei.