Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) din România, esenţial pentru salvarea vieţilor persoanelor cu cancer de sânge, a ajuns la 104.253 de donatori înscrişi în prezent, din care 4.057 s-au înscris în acest an, a transmis vineri operatorul Registrului, într-un comunicat transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorilor. În prezent, 47 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator, iar creşterea numărului persoanelor înscrise în registru oferă mai multe şanse de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau de alte boli hematologice grave.
Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se sărbătoreşte în fiecare an, în a treia sâmbătă din septembrie, mulţumind astfel tuturor donatorilor de celule stem hematopoietice din întreaga lume, care au donat deja sau care aşteaptă să fie salvatori de vieţi.
În România, Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este sărbătorită de Registru printr-o serie de evenimente de informare şi de promovare a donării de celule stem hematopoietice, în cadrul campaniei „Donează o şansă la viaţă!”, derulată în Bucureşti şi în alte câteva centre din ţară.
Creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registrul Naţional, din toate zonele ţării, creşte şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe, menţionează comunicatul.
De la înfiinţarea Registrului, acum circa 10 ani, şi până în prezent, 500 de pacienţi români au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Pentru 25 de pacienţi, donatorii compatibili genetic au fost din România.
De asemenea, 30 de donatori români au fost compatibili şi au contribuit la salvarea unor pacienţi provenind din alte ţări (Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia şi SUA), datorită interconectării Registrului la structurile similare internaţionale.
În 2023, 12 donatori români au trecut prin procedura de donare de celule stem hematopoietice, cel mai mare număr anual de când Registrul este funcţional.
“Suntem foarte bucuroşi că, zilele acestea, am contribuit la realizarea celui de-al 500-lea transplant! În spatele acestei cifre sunt oameni care au astfel o şansă să învingă boli necruţătoare şi suferinţa de nedescris datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. Mulţumim celor peste 104.000 donatori potenţiali înscrişi în Registru. (...) Invit pe toţi cei cărora le pasă să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât şansele găsirii unor donatori compatibili sunt mai mari”, a declarat directorul general interimar al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dr. Traian Laurian Arghişan.
În lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge la fiecare 3 minute, iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.
Acest tip de transplant poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe.
Rolul RNDVCSH este acela de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili printre rude. Majoritatea transplanturilor se fac de la donator provenind din afara familiei.
La nivel mondial, 43 de milioane de potenţiali donatori sunt înscrişi în 110 registre din 60 ţări, de pe toate continentele. Anual sunt solicitaţi donatori pentru peste 38.000 bolnavi hematologici. Pentru 46% dintre pacienţii onco-hematologici care au nevoie de transplant, donatorii sunt găsiţi în registrele din alte ţări.