Persoanele care aderă la recomandările globale de prevenire a cancerului se expun unui risc mai mic de a dezvolta această boală, confirmă o nouă cercetare.
Experţii de la universitatea Newcastle, din Marea Britanie, au analizat dovezile privind respectarea recomandărilor din 2018 ale Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF) şi ale Institutului American pentru Cercetarea Cancerului (AICR), bazate pe stilul de viaţă.
Rezultatele, publicate marţi, în revista Cancer, au arătat că aderarea la un stil de viaţă mai sănătos, inclusiv menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi consumul redus de carne roşie şi de carne procesată, cum ar fi slănina, ajută la evitarea mai multor forme de cancer.
Dovezi suplimentare
Aproximativ 40% din toate tipurile de cancer sunt legate de factori modificabili ai stilului de viaţă,cum ar fi inactivitatea fizică, fumatul, obezitatea, o dietă alimentară nesănătoasă, şi consumul de alcool, ceea ce sugerează că multe cazuri pot fi prevenite.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că fiecare creştere de 1 punct a unui scor utilizat pentru a evalua respectarea acestor recomandări de prevenire a cancerului a dus la un risc mai mic cu 12% pentru dezvoltarea cancerului intestinal, cu 11% în cazul cancerului de sân şi au existat cu 8% mai puţine şanse de cancer pulmonar.
„Acesta este primul studiu care analizează dovezile de până acum cu privire la impactul urmării celei mai recente versiuni a recomandărilor Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului şi ale Institutului American pentru Cercetarea Cancerului privind prevenirea cancerului şi riscul de a dezvolta boala", a declarat dr. Fiona Malcomson, lector la Centrul de cercetare în domeniul nutriţiei umane şi al exerciţiilor fizice de la universitatea Newcastle, una dintre autoarele studiului.
Potrivit specialiştilor, constatările sunt importante, deoarece oferă dovezi suplimentare cu privire la unele dintre cele mai bune modalităţi de a reduce riscul de cancer, în special cancerul de sân, de intestin şi de plămâni.
„Urmând aceste recomandări, oamenii îşi pot reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, iar noi am recomanda ca oamenii să le respecte cât mai îndeaproape posibil", a afirmat medicul.
Dovezile privind efectele factorilor legaţi de stilul de viaţă sunt mai puternice pentru anumite tipuri de cancer, spun experţii.
De exemplu, consumul mare de carne roşie şi procesată creşte riscul de cancer de intestin, iar consumul de alcool poate creşte riscul de cancer de sân, de intestin şi de esofag.
Cu toate acestea, există şi alţi factori nemodificabili, cum ar fi istoricul familial de cancer şi expunerile din mediul înconjurător, care pot afecta, de asemenea, riscul oamenilor de a dezvolta cancer.
Oamenii de ştiinţă au efectuat o revizuire sistematică şi o meta-analiză a 18 studii publicate care au investigat asocierile dintre respectarea recomandărilor din 2018 şi incidenţa diferitelor tipuri de cancer.
Recomandările WCRF/AICR privind prevenirea cancerului sunt concluziile unui grup independent de experţi, - ele reprezentă un set de alegeri sănătoase privind stilul de viaţă care, împreună, pot avea un impact asupra probabilităţii ca oamenii să dezvolte cancer.
Ce recomandă experţii:
- să menţineţi o greutate sănătoasă;
- să fiţi activi din punct de vedere fizic;
- să aveţi o dietă bogată în cereale integrale, legume, fructe şi leguminoase;
- limitarea consumului de „fast-food" şi alte alimente procesate bogate în grăsimi, amidon sau zaharuri;
- limitarea consumului de carne roşie şi de carne procesată;
- limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr;
- limitarea consumului de alcool;
- să nu folosiţi suplimente pentru prevenirea cancerului;
- pentru mame, să alăpteze bebeluşul, dacă pot;
- după un diagnostic de cancer urmaţi recomandările WCRF/AICR, dacă puteţi;
Studiul aprofundează înţelegerea asupra impactului pe care îl au Recomandările asupra reducerii riscului de cancer, spune dr. Panagiota Mitrou, director de cercetare, politici şi inovare la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului.
Cercetarea a fost realizată în cadrul studiului britanic CALIPER - Cancer Lifestyle Prevention Recommendations/Recomandări legate de stilul de viaţă pentru prevenirea cancerului.
Potrivit autorilor, este necesară continuarea cercetărilor pentru a confirma aceste constatări în legătură şi cu alte cancere.
Studiul CALIPER UK, o colaborare între universităţile din Newcastle şi Glasgow, utilizează date de laUK Biobank pentru a investiga dacă o mai mare aderenţă la Recomandări modifică riscul de a dezvolta cancer în 14 localizări în organismul uman, într-o populaţie din Marea Britanie.