Oameni de ştiinţă din Singapore şi Suedia au obţinut rezultate promiţătoare în vederea restabilirii vederii în cazul orbirii cauzate de degenerarea celulară a ochiului. Cercetările dezvăluie o abordare promiţătoare a celulelor stem pentru a corecta degenerarea celulelor fotoreceptoare, care stă la baza mai multor forme de declin vizual şi orbire.
Un studiu preclinic care utilizează celule stem pentru a produce celule progenitoare ale fotoreceptorilor (acele celule care detectează lumina şi care se găsesc în ochi) şi apoi le transplantează în modele experimentale de retină deteriorată a dus la o recuperare semnificativă a vederii.
Această cercetare, realizată de oamenii de ştiinţă de la Institutul de cercetare a vederii din cadrul facultăţii de medicină Duke-NUS, din Singapore, şi Institutul Karolinska, din Suedia, marchează un prim pas către o posibilă restaurare a vederii în cazul bolilor oculare caracterizate prin pierderea fotoreceptorilor.
„Laboratorul nostru a dezvoltat o metodă nouă care permite producerea de celule progenitoare de fotoreceptori asemănătoare cu cele din embrionii umani", a declarat profesorul asistent Tay Hwee Goon, primul autor al studiului de la Centrul de cercetare a vederii din cadrul Duke-NUS.
„Transplantul acestor celule în modele experimentale a dus la restaurarea parţială a funcţiei retinei", spune profesorul.
Degenerarea fotoreceptorilor din ochi este o cauză semnificativă a declinului vederii care poate duce în cele din urmă la orbire şi pentru care nu există în prezent niciun tratament eficient.
Degenerarea fotoreceptorilor apare într-o varietate de boli ereditare (moştenite) ale retinei, cum ar fi retinita pigmentară - o boală oculară rară care distruge celulele din retină în timp şi care, în cele din urmă, provoacă pierderea vederii - şi degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV), una dintre principalele cauze ale tulburărilor de vedere la nivel mondial, potrivit datelor din 2022 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În acest studiu, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o procedură de creştere a celulelor stem embrionare umane în prezenţa proteinelor purificate de laminină, care sunt implicate în dezvoltarea normală a retinei umane.
În prezenţa lamininelor, celulele stem au putut fi dirijate să se diferenţieze în celule progenitoare fotoreceptoare responsabile de transformarea luminii în semnale care sunt trimise la creier.
Atunci când aceste celule au fost transplantate în retinele deteriorate, modelele preclinice au arătat o recuperare semnificativă a vederii.
Un test de diagnosticare numit electroretinogramă a identificat, de asemenea, o recuperare semnificativă în retină, prin intermediul activităţii electrice din retină ca răspuns la un stimul luminos.
Celulele transplantate au stabilit conexiuni cu celulele retiniene înconjurătoare şi cu nervii din retina internă. De asemenea, acestea au supravieţuit şi au funcţionat timp de mai multe săptămâni după transplant.
Mergând mai departe, echipa speră să perfecţioneze această metodă lor pentru a o face mai simplă şi pentru a obţine rezultate mai consistente în vederea explorării terapia cu celule stem pentru înlocuirea celulelor fotoreceptoare.
„Este incitant să descoperim aceste rezultate, care sugerează o cale promiţătoare spre utilizarea celulelor stem pentru a trata acele forme de deteriorare vizuală şi orbire cauzate de pierderea fotoreceptorilor", a declarat dr. Helder Andre, şeful departamentului de cercetare moleculară şi celulară de la departamentul de neuroştiinţe clinice al Institutului Karolinska, şi unul dintre autorii principali ai studiului.
Potrivit ărofesorul asociat Enrico Petretto, director al centrului de biologie computaţională de la Duke-NUS şi conducătorul analizei bioinformatice a studiului, metoda ar putea fi utilă pentru înţelegerea căilor moleculare şi celulare care conduc la progresia degenerării maculare, ceea ce ar putea conduce la dezvoltarea altor abordări terapeutice.
Următoarea provocare pentru cercetători este de a explora eficacitatea acestei metodei în modele de degenerare a fotoreceptorilor care să se apropie mai mult de afecţiunile umane.
„Dacă vom obţine rezultate promiţătoare în studiile noastre viitoare, sperăm să trecem la studii clinice pe pacienţi", a declarat profesorul Karl Tryggvason, din cadrul programului pentru tulburări cardiovasculare şi metabolice de la Duke-NUS, şi autorul corespondent al studiului.
„Acesta ar fi un pas important pentru a putea inversa leziunile retinei şi a restabili vederea", a spus savantul.