Riscul de demenţă se dublează după un accident vascular cerebral, arată un studiu britanic

Riscul de demenţă se dublează după un accident vascular cerebral, arată un studiu britanic

Persoanele care au suferit recent un accident vascular cerebral au riscuri de două ori mai mari de a se îmbolnăvi de demenţă comparativ cu persoanele care nu au trecut printr-o astfel de experienţă, arată un studiu realizat de cercetători britanici, citat de Reuters.

"Accidentul vascular cerebral reprezintă un factor de risc puternic şi independent pentru demenţă", concluzionează autorii studiului, prezentat recent în publicaţia Alzheimer's & Dementia.

Accidentele vasculare cerebrale au fost asociate de mult timp cu riscul de demenţă la persoanele în vârstă, însă nu era clar care este legătura dintre cele două probleme de sănătate.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit date din 48 de studii anterioare, care au analizat 3,2 milioane de pacienţi din întreaga lume.

În urma analizei datelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au suferit recent un accident vascular cerebral au riscuri mai mari de 2,2 ori de a se îmbolnăvi de demenţă comparativ cu persoanele care nu au înregistrat un accident vascular.

De asemenea, persoanele care au suferit în trecut accidente vasculare cerebrale, nu neapărat recent, au un risc de îmbolnăvire de demenţă mai mare cu 69%.

"Aceste descoperiri subliniază importanţa asigurării aprovizionării cu sânge a creierului pentru a preveni demenţa", a afirmat unul dintre autorii studiului, David Llewellyn de la Şcoala de Medicină a Universităţii Exeter din Marea Britanie.

Totuşi, cercetătorii subliniază că oamenii pot să reducă singuri riscul de îmbolnăvire de demenţă printr-un stil de viaţă mai sănătos.

"Lăsaţi-vă de fumat, alegeţi o dietă mediteraneană, fiţi activi fizic şi mental şi beţi mai puţin alcool. Mulţi dintre cei care au suferit un accident vascular cerebral nu se îmbolnăvesc de demenţă, ceea ce arată că îmbunătăţirea stilului de viaţă aduce beneficii", a subliniat Llewellyn.

Studii anterioare au asociat factori de risc precum obezitatea, diabetul, fumatul, un nivel înalt de colesterol sau tensiunea ridicată cu riscul mai mare de demenţă.

Însă cercetătorii nu au putut stabili exact dacă aceşti factori măresc indirect riscul prin restrângerea fluxului de sânge către creier sau dacă au o contribuţie directă la formarea plăcilor amiloide, asociate cu boala Alzheimer (cea mai răspândită formă de demenţă).

Autorii studiului menţionează că unele caracteristici ale accidentului vascular cerebral pot influenţa riscul de demenţă. De asemenea, bărbaţii au riscuri mai mari decât femeile după un accident vascular cerebral.

Recent, un fond de investiţii dedicat găsirii unor noi metode pentru prevenirea şi tratarea demenţei a strâns de la investitorii din piaţă 350 de milioane de dolari, semnificativ peste ţinta de 200 de milioane de dolari fixată la lansarea sa.

Dementia Discovery Fund (DDF), o iniţiativă a fostului premier britanic David Cameron, îşi propune să realizeze o conlucrare a autorităţilor guvernamentale, sectorului farmaceutic şi organizaţiilor caritabile.

viewscnt