Rolul investigaţiilor imagistice în stabilirea unui diagnostic precis

Rolul investigaţiilor imagistice în stabilirea unui diagnostic precis

Imagistica medicală este o componentă esenţială pentru screening, diagnostic precoce, dar şi pentru monitorizarea diferitelor afecţiuni. Dezvoltarea tehnologiei a permis realizarea unor echipamente ultraperformante, care permit obţinerea de informaţii foarte detaliate, până în cele mai mici detalii, cu rol esenţial în managementul corect al afecţiunilor.

Imagistica prin rezonanţă magnetică

Imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) este una dintre cele mai avansate investigaţii imagistice medicale, fiind sigură, neinvazivă şi neiradiantă. Această investigaţie permite vizualizarea pe mai multe planuri a organelor şi ţesuturilor care trebuie analizate. Examenul RMN este recomandat pentru diagnosticarea, stadializarea şi monitorizarea diferitelor afecţiuni, cum ar fi cele neurologice, cardiologice, oncologice, boli ale sistemului digestiv şi ale sistemului musculo-scheletic, ale sânului sau ale prostatei.

În cazul afecţiunilor neurologice, poate fi indicată realizarea examenului RMN funcţional, care permite obţinerea unor informaţii dinamice prin analizarea activităţii corticale reflectate imagistic. RMN funcţional este recomandat înaintea unei intervenţii neurochirurgicale, pentru stabilirea unui plan operatoriu detaliat, dar şi în afecţiuni precum epilepsia, tulburările de dezvoltare şi învăţare, pentru diagnosticul bolii Alzheimer sau după traumatismele cranio-cerebrale.

Angiografia prin rezonanţă magnetică (angio-RM) contribuie semnificativ la identificarea unor afecţiuni ale vaselor de sânge, cum sunt coarctaţia de aortă, disecţia aortică, îngustarea sau blocarea vaselor de la nivelul membrelor.

La SANADOR, pacienţii au acces la echipamente RMN ultraperformante: RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida, cu tehnologie BioMatrix, în Clinica SANADOR Floreasca; RMN Siemens Magnetom Skyra 3T, la Spitalul Clinic SANADOR; RMN Philips Achieva dSTREAM şi RMN Siemens Magnetom Avanto  în Clinica SANADOR Victoriei.

Tomografia computerizată

Tomografia computerizată (CT) este o investigaţie imagistică de diagnostic, care utilizează raze X şi care oferă informaţii detaliate despre organele interne, oase, ţesuturi moi şi vase de sânge. De cele mai multe ori, tomografia computerizată este indicată pentru identificarea tumorilor, dar şi pentru monitorizarea unor cancere cu diferite localizări. De asemenea, este frecvent utilizată în situaţii în care este necesară examinarea craniului şi a creierului. Procedura este sigură, precisă şi neinvazivă.

SANADOR dispune de echipamente CT de ultimă generaţie, Siemens CT Definition Edge 128 slice, în Spitalul Clinic SANADOR şi în Clinica SANADOR Floreasca, ce au capacitatea de a oferi imagini de maximă calitate.

Radiologia digitală

Radiologia convenţională, clasică sau digitală, utilizează raze X şi are un rol esenţial în stabilirea diagnosticului unor afecţiuni şi a conduitei terapeutice. Avansul tehnologic a condus la dezvoltarea de noi tehnici radiologice, cum sunt cele digitale, care oferă o calitate mult mai bună a imaginii radiologice. În plus, radiologia digitală permite expunerea pacientului la o doză mai mică de radiaţii, iar dispersia razelor X este redusă.

Radiografia este o investigaţie imagistică utilizată frecvent în examinarea tubului digestiv, a plămânilor şi inimii, a sistemului osteoarticular, a coloanei vertebrale şi a craniului.

La SANADOR, pacienţii au acces la echipamente de radiologie digitală performante, care oferă informaţii exacte, datorită imaginilor de înaltă calitate, în vreme ce dozele de iradiere sunt reduse.

Ecografia

Ecografia este o metodă imagistică pe bază de ultrasunete, care permite vizualizarea diferitelor structuri anatomice, stabilirea dimensiunilor organelor, evaluarea structurii interne a acestora şi identificarea unor eventuale leziuni. Această investigaţie nu foloseşte radiaţii, prin urmare poate fi efectuată chiar şi în timpul sarcinii şi se poate repeta ori de câte ori este necesar.

Ecografia abdominală este utilizată pentru evaluarea rinichilor, a ficatului, a vezicii biliare, a pancreasului, a splinei şi a aortei abdominale. Investigaţia este frecvent utilizată şi în obstetrică-ginecologie, ecografia pelvină şi ecografia transvaginală permiţând atât vizualizarea organelor din pelvis, cât şi localizarea placentei şi stabilirea vârstei, poziţiei şi dezvoltării fătului. Ecografia mamară este principala modalitate de screening şi diagnostic pentru afecţiuni mamare la femeile sub 40 de ani.

Investigaţii imagistice speciale

Pe lângă aceste investigaţii imagistice care au o utilizare generală, există şi unele investigaţii speciale, cu aplicare ţintită. Astfel, cu ajutorul razelor X pot fi examinate cavitatea uterină şi trompele uterine, printr-o procedură concepută special în acest scop – histerosalpingografia, iar căile urinare pot fi investigate prin urografie.

O altă investigaţie radiologică specială, indicată pentru screeningul şi diagnosticul afecţiunilor mamare este mamografia digitală, care se poate realiza cu sau fără tomosinteză. La SANADOR, mamografiile se realizează cu unul dintre cele mai avansate sisteme din lume existente în prezent: Selenia Dimensions 3D Hologic. Avantajele mamografiei digitale sunt multiple, de la stabilirea cu mare precizie a unui diagnostic, până la reducerea numărului de controale ulterioare şi stocarea imaginilor digitale cu uşurinţă.

Pentru examinarea potenţialelor modificări ale metabolismului şi funcţiilor diferitelor organe sunt indicate, în unele situaţii, investigaţiile funcţionale hibride de medicină nucleară şi imagistică medicală, care utilizează izotopi radioactivi şi care oferă informaţii ce nu ar putea fi obţinute altfel.

Elastografia hepatică tip Fibroscan este o altă investigaţie specială, cu ultrasunete, care oferă medicului informaţii despre gradul de fibrozare a ficatului.

Osteodensitometria sau scanarea DXA este, de asemenea, o investigaţie imagistică cu scop precis, aceasta fiind recomandată în diagnosticarea cu maximă precizie a osteoporozei şi în estimarea riscului de fracturi osoase.

viewscnt