România se află în plin sezon gripal, iar medicii avertizează că gripa poate provoca probleme severe de sănătate. Totuşi, populaţia vulnerabilă este mai bine protejată faţă de alţi ani, deoarece campania de imunizare a demarat mai repede, iar circa 1,4 milioane de persoane din grupele la risc au fost imunizate înainte de debutul sezonului gripal. În premieră, din această iarnă vaccinarea antigripală se poate realiza şi în unele farmacii.
"Gripa nu este o afecţiune uşoară, indiferent cine o face. Aduce disconfort, nu există o formă pe care să o treci cu vederea. Gripa înseamnă febră, oboseală, dureri musculare, frisoane", a explicat dr. Daciana Toma, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina de Familie (SNMF), în cadrul emisiunii 360MEDICAL.
Vaccinare are şi rolul de a reduce transmiterea virusului mai ales către persoane vulnerabile, precum copiii şi persoanele în vârstă.
De aceea, medicii recomandă şi vaccinarea antigripală a persoanelor tinere, aparent sănătoase, care îşi pot proteja în acest fel părinţii sau bunicii.
"Consider că vaccinarea este cel mai mic gest pe care îl putem face pentru sănătatea noastră şi pentru sănătatea celor de acasă şi din locurile în care ne desfăşurăm viaţa şi activitatea", a completat medicul.
Spre deosebire de alţi ani, vaccinul gripal a ajuns în România mai devreme, începând din septembrie, iar campania de imunizare a început cu mult înainte de debutul sezonului gripal.
"Anul acesta eu consider că lucrurile merg bine. Oamenii se vaccinează, înţeleg cât este de important să nu facă gripă, că despre asta vorbim, de asta ne vaccinăm antigripal. Oamenii sunt preocupaţi, vaccinăm chiar şi copii, iar acest lucru mi se pare foarte important pentru sănătatea populaţiei", a afirmat dr. Daciana Toma, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina de Familie (SNMF), în cadrul emisiunii.
Astfel, ultimele date publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că, până la 25 decembrie 2022, s-au vaccinat în România 1.417.836 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. Alte persoane, care nu fac parte din grupele de risc, s-au putut imuniza cu vaccin achiziţionat din farmacii.
Din toamna anului trecut există cadru legal pentru vaccinarea antigripală în farmacii, printr-un program-pilot.
"Farmaciştii sunt elementul-cheie. Aceştia trebuie să aibă certificate de absolvire a unui program de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Aceste programe deja se desfăşoară la nivel naţional de către cele mai importante universităţi cu profil medical-farmaceutic - la Bucureşti, Iaşi, Craiova, Târgu Mureş, Cluj. Peste tot s-au ocupat universităţile (...) să pregătească echipele de farmacişti care s-au înscris voluntar pentru a face vaccinarea", a precizat prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
"Deja sunt şcolarizaţi în jur de 400 de farmacişti şi sunt în pregătire noi programe. Cererea a fost neaşteptat de mare, cel puţin la Bucureşti. În 20 de minute s-au ocupat toate locurile", a completat prof. Doina Drăgănescu.
Programul este în curs de desfăşurare şi va permite farmaciilor să îndeplinească toate condiţiile legale pentru a realiza activitatea de vaccinare antigripală.
Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 3.262/2022, publicat în octombrie 2022 în Monitorul Oficial, prevede că farmaciile interesate să participe la programul de vaccinare a populaţiei împotriva gripei sezoniere trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, între care să dispună de un spaţiu dedicat activităţii de vaccinare, să aibă un frigider pentru depozitarea şi menţinerea vaccinurilor în condiţii optime de temperatură, să asigure respectarea lanţului de frig, să aibă farmacişti care au obţinut certificatul de absolvire a programului de pregătire pentru activitatea de vaccinare şi să aibă încheiat un contract cu o firmă autorizată pentru transportul, tratarea şi eliminarea deşeurilor medicale.
Pentru a putea administra vaccinuri gripale în cadrul unei farmacii, farmaciştii trebuie să obţină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum 5 zile, care să includă şi informaţii privind păstrarea şi monitorizarea vaccinului în lanţul de frig.
Autorizarea farmaciilor pentru a desfăşura activitatea de vaccinare va fi realizată de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia Farmaceutică şi a Dispozitivelor Medicale.
În luna decembrie 2022, primele farmacii au obţinut autorizaţii pentru a desfăşura activitatea de vaccinare în România.
Sezonul gripal 2022/2023 este asociat şi cu prezenţa altor virusuri, inclusiv cu SARS-CoV-2, şi vine după doi ani de "pauză" în circulaţia virusurilor gripale, ca urmare a măsurilor de distanţare socială impuse de autorităţi după izbucnirea pandemiei de Covid-19.
"Există un impact mai important pentru că în ultimii doi ani am fost supuşi acelor măsuri care au avut rolul lor şi care rămân singurele care ne pot proteja de forme severe de boală, adică mască, spălat pe mâini, distanţare atunci când suntem bolnavi - să încercăm să avem o atitudine de protejare a celorlalţi - şi vaccinarea", a spus dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în cadrul aceleiaşi emisiuni.
Puteţi urmări înregistrarea integrală a emisiunii pe canalul de Youtube al 360medical.ro: