Screening-ul pentru neuropatie diabetică este obligatoriu în lupta cu această afecţiune, spun specialiştii

Screening-ul pentru neuropatie diabetică este obligatoriu în lupta cu această afecţiune, spun specialiştii

Screening-ul pentru neuropatie diabetică este obligatoriu în lupta cu această afecţiune, consideră specialiştii în domeniu.

Astfel, lupta împotriva diabetului zaharat presupune o abordare complexă, pe mai multe paliere, care începe cu prevenţia primară şi continuă cu diagnosticarea precoce, screeningul pentru complicaţii şi îngrijirea interdisciplinară completă, arată Societatea de Neuropatie Diabetică.

Neuropatia diabetică este una dintre complicaţiile cronice ale diabetului, ce afectează până la 66% dintre persoanele cu diabet.

Deşi în multe cazuri pacienţii nu ştiu că au această complicaţie, neuropatia diabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening, spun specialiştii.

„Un tratament adecvat, încă de la început, ajută la îmbunătăţirea evoluţiei bolii (care, în lipsa unui control eficient, poate conduce la apariţia ulceraţiilor, un factor de risc pentru amputaţiile la nivelul picioarelor) şi reduce astfel impactul asupra calităţii vieţii", se arată într-un comunicat transmis vineri de Societatea de Neuropatie Diabetică.

Conform recomandărilor Asociaţiei Americane de Diabet 2018, screeningul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 şi la cinci ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel puţin anual, relevă sursa citată.

Screeningul presupune anamneza pacientului şi o serie de teste clinice.

"În jur de 1 din 10 pacienţi prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ 1 din 2 pacienţi are semne clinice de neuropatie", a afirmat preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, Gabriela Radulian.

Asigurarea unui control glicemic eficient este esenţială pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice, afirmă specialiştii.

Un studiu extins realizat în România de o echipă de cercetători români, prezentat în luna august în publicaţia Diabete Care, arată că o calitate scăzută a sănătăţii orale creşte riscul apariţiei neuropatiei diabetice la pacienţii cu diabet.

viewscnt