Servicii conexe actului medical pentru persoanele cu autism, introduse în programele naţionale de sănătate curative

Servicii conexe actului medical pentru persoanele cu autism, introduse în programele naţionale de sănătate curative

Serviciile conexe actului medical pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA) urmează să fie introduse şi decontate în programele naţionale de sănătate curative. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) elaborat de Ministerul Sănătăţii, care modifică şi completează Legea nr. 95/2006 (privind reforma în domeniul sănătăţii) şi Legea nr. 151/2010 (privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate).

De altfel, proiectul este motivat chiar de necesitatea punerii în concordanţă a dispoziţiilor Legii nr. 95/2006 cu cele ale Legii nr. 151/2010 referitoare la serviciile conexe actului medical pentru persoanele cu TSA acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative.

Astfel, pentru asigurarea accesului fără discriminare la servicii conexe actului medical a persoanelor cu TSA, cu sau fără tulburări de sănătate mintală asociate, proiectul prevede înlocuirea din cuprinsul celor două legi a sintagmei „tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate” cu sintagma „tulburări din spectrul autist”.

De asemenea, prin proiectul de act normativ se defineşte termenul de servicii conexe, care pot fi acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

Proiectul noului act normativ introduce o nouă categorie de furnizori, respectiv furnizori de servicii conexe actului medical acordate persoanelor cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, pentru care s-au creat şi reglementări privind autorizarea şi evaluarea.

Reglementările actuale prevăd că pot intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate doar furnizorii de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente care îndeplinesc criteriile de evaluare stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii.

"Astfel se reglementează un cadru unitar de evaluare a tuturor furnizorilor care pot intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate", menţionează autorii proiectului, în nota de fundamentare.

Proiectul mai reglementează răspunderea civilă a psihologilor şi a furnizorilor de servicii conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu TSA în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, deoarece în vederea derulării subprogramului dedicat intervenţiilor specializate acordate pacienţilor cu TSA trebuie încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate.

În plus, introducerea de asigurări de răspundere civilă în domeniul intervenţiei specializate în TSA reprezintă o garanţie a recuperării unor eventuale prejudicii produse de psihologi şi furnizorii de servicii conexe.

De altfel, proiectul conţine precizări exprese referitoare la intervenţiile de sănătate specializate adresate persoanelor diagnosticate cu TSA.

Astfel, serviciile conexe actului medical pot fi furnizate doar de psihologi cu drept de liberă practică atestaţi în specialităţile profesionale - psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educatională, consiliere şcolară şi vocaţională, psihopedagogie specială - care fac obiectul unui subprogram în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

viewscnt