Ministerul Sănătăţii a reacţionat luni, după controalele efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) la mai multe spitale din Bucureşti, sugerând că acestea au fost făcute fără o bază legală.
Reacţia vine după ce ANPC a realizat sâmbătă un control în blocurile alimentare a două mari spitale din Capitală - Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti -, în urma căruia a aplicat amenzi în valoare totală de 31.000 lei.
Luni, autoritatea de control a demarat verificări şi la spitalele aflate în administrarea Primăriei Capitalei, potrivit Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Controlul a vizat spitalele care furnizează hrana pacienţilor – pregătită în bucătăriile proprii sau prin intermediul firmelor de catering.
''Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de Legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2001, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului numai dacă se emite un cadru legal comun, respectiv la nivel de ordin între instituţiile menţionate implicate în controlul alimentului'', a precizat Ministerul Sănătăţii.
Potrivit ministerului, continuarea acestei acţiuni de către ANPC este posibilă doar după stabilirea cadrului legal care să permită autorităţii să participe la controale comune exclusiv în domeniul alimentelor în unităţile sanitare.
''Menţionăm că pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru unităţile sanitare respectarea cadrului legal existent este esenţială şi ne dorim să nu existe abuzuri în serviciu potenţiale, ca urmare a acţiunilor ANPC”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Instituţia susţine că asigurarea hranei corespunzătoare pentru pacienţi este o preocupare constantă, “iar orice sprijin legal din partea ANPC este binevenit”.
CE A DESCOPERIT ANPC