Un nou Centru Chirurgical Cardiovascular („institut al inimii”) modern urmează să fie construit în cadrul “Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant” din Târgu Mureş. Proiectul a fost anunţat acum câţiva ani, însă marţi a fost anunţat un nou pas important pentru realizarea sa: a fost emisă autorizaţia de construire.
Anunţul a fost făcut de prefectul judeţului Mureş, dr. Ovidiu Butuc.
“Pot începe, astfel, lucrările la noua clădire a IUBCVT Târgu Mureş, iar calendarul proiectului finanţat prin PNRR va fi respectat, tocmai pentru ca la mijlocul anului viitor specialiştii în bolile inimii să înceapă activitatea în noua casă”, a transmis Instituţia Prefectului Mureş.
Anual, echipa Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş realizează circa 1.000 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare, dintre care peste 250 la copii.
Proiectul “Institutului Inimii” din Târgu Mureş s-a clasat pe primul loc la nivel naţional în categoria de investiţii finanţate prin PNRR şi se va realiza în urma unei licitaţii pentru proiectare şi execuţie şi a unei licitaţii pentru echipare, dotare şi digitalizare.
Structura prevede cinci etaje, pe lângă subsol şi demisol, 85 de saloane, bloc operator cu patru săli de operaţie, trei săli de angiografie şi două săli de electrofiziologie. Termenul de finalizare a lucrărilor este primăvara anului 2026.
În 2022, studioul de arhitectură Tesseract Architecture a fost desemnat consultant şi furnizor al serviciilor de elaborare a documentaţiei tehnico-economice (faza de studiu de fezabilitate) pentru noul proiect.
Noul centru va avea aproximativ 18.000 mp şi 214 paturi, precum şi funcţiuni suport - ambulator, radiologie şi imagistică, laborator de analize medicale, farmacie cu circuit închis, bloc operator etc.
Noul corp beneficiază şi de soluţii alternative de eficientizare energetică, de dotare cu echipamente medicale de ultimă generaţie, de sistem de digitalizare şi de un design prietenos cu mediu.
În România, bolile cardiovasculare provoacă aproape 55% din decese. În jur de 550.000 de persoane, cu vârsta de peste 35 de ani, suferă de insuficienţă cardiacă, potrivit unui raport al Societăţii Române de Cardiologie.