Spitalele publice vor putea acorda bonusuri de performanţă personalului medical de până la 6 salarii minime

Spitalele publice vor putea acorda bonusuri de performanţă personalului medical de până la 6 salarii minime
Spitalele publice din România vor putea acorda personalului medical bonusuri de performanţă de până la şase salarii minime pe economie, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG) elaborat de Ministerul Sănătăţii. Proiectul impune, de asemenea, spitalelor publice să monitorizeze anual indicatorii de performanţă la nivel nivel de secţie,  compartiment, laborator, serviciu medical şi ambulatoriu integrat.
 
Actul normativ este necesar pentru îndeplinirea unor angajamente asumate de statul român prin PNRR, legate de implementarea reformei managementului serviciilor de sănătate.
 
"Spitalele publice au obligaţia de a monitoriza şi evalua anual indicatorii de performanţă la nivel de secţie, compartiment, laborator, serviciu medical şi ambulatoriu integrat, precum şi la nivelul personalului de specialitate medico-sanitar din cadrul acestora", prevede proiectul de OUG, care completează articolul 193 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
 
"Spitalele publice pot acorda, din veniturile proprii, cu condiţia încadrării în fondurile aprobate prin buget, pe baza evaluării rezultatelor, indemnizaţii de merit personalului de specialitate medico-sanitar, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile de bază şi al căror cuantum anual nu poate depăşi şase salarii minime brute pe economie", precizează proiectul de act normativ. 
 
În prezent, salariul minim brut pe economie este de 4.050 lei, astfel că, dacă măsura s-ar aplica din acest an, valoarea indemnizaţiei maxime pe care o poate primi un cadru medical este de 24.300 lei brut pe an (echivalentul a circa 4.880 euro, la cursul de schimb actual).
 
Potrivit proiectului, indicatorii de performanţă, metodologia de evaluare şi condiţiile de acordare a indemnizaţiilor de merit se vor aproba prin ordin al ministrului sănătăţii.
 
Proiectul permite, de asemenea, autorităţilor locale să participe la finanţarea cheltuielilor de personal aferente indemnizaţiilor de merit, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale, indiferent de subordonarea spitalelor publice.
 
În prezent, sistemul de salarizare al personalului medical nu reflectă diferenţele de performanţă între profesioniştii din sectorul public de sănătate. 
 
"Introducerea unor indicatori de performanţă şi a unui sistem de premiere bazat pe rezultate obiective este o necesitate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale", afirmă iniţiatorii proiectului, în nota de fundamentare. 
 
De asemenea, crearea unui mecanism diferenţiat de stimulare a performanţei "poate contribui la păstrarea specialiştilor în sistemul sanitar public şi la motivarea acestora pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical", se mai arată în document. 
 

 

viewscnt