Asigurările complementare de sănătate ar putea lua forma pilonului II de pensii. Deputat: Din contribuţiile de sănătate, 1-2% ar putea merge către pilonul II al sănătăţii

Asigurările complementare de sănătate ar putea lua forma pilonului II de pensii. Deputat: Din contribuţiile de sănătate, 1-2% ar putea merge către pilonul II al sănătăţii

Asigurările complementare de sănătate ar putea lua forma pilonului II de pensii, această variantă urmând să fie discutată la nivelul unui grup de lucru format din parlamentari, specialişti, furnizori de servicii medicale, potrivit vicepreşedintelui comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Corneliu-Florin Buicu. Una dintre variante ar fi transferul unei cote din contribuţiile de sănătate plătite de angajaţi către acest "pilon II" al sănătăţii.

Declaraţia a fost făcută după ce ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a transmis că este favorabil introducerii asigurărilor private de sănătate, măsură necesară pentru a asigura finanţări suplimentare în sistemul sanitar românesc.

"Din punct de vedere politic, niciunul dintre partidele din România nu cred că-şi va asuma o creştere a contributivităţii pentru sănătate. Şi îmi asum acest lucru. Dar modalităţi noi prin care, (...) din contributivitatea de 10%, o componentă de 1 - 2% să meargă către - hai să-i spunem - pilonul II în sănătate, dar cu o reglementare foarte clară a pachetului de servicii de bază, poate că ar fi o soluţie", a declarat Corneliu-Florin Buicu, la o conferinţă online, citat de Agerpres.

Deputatul a precizat că există deschidere din partea Parlamentului privind constituirea unui grup de lucru, care să elaboreze un proiect legislativ în acest sens, "astfel încât să putem merge către o stimulare a asigurărilor private şi indirect o creştere a finanţării sistemului de sănătate din România".

Introducerea asigurărilor complementare de sănătate este un proiect inclus şi în programul de guvernare al noului guvern, însă până acum nu au fost făcuţi paşi concreţi pentru implementarea măsurii.

Programul de guvernare prevede, la capitolul sănătate, “dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin creşterea ponderii fondurilor private, care să cofinanţeze servicii medicale” şi “crearea unui cadru legislativ pentru încurajarea şi creşterea deductibilităţii fiscale pentru asigurările complementare de sănătate”.

Aceste intenţii nu sunt însoţite de un calendar de aplicare sau de termene de aplicare.

Acelaşi document menţionează că guvernul va lansa o dezbatere publică a oportunităţii introducerii concurenţei în administrarea asigurării obligatorii de bază şi va promova “deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate şi asiguratori privaţi”, însă va fi menţinut rolul statului de reglementator, finanţator şi ofertant de servicii de asigurare prin CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate.

Ideea introducerii asigurărilor complementare de sănătate a fost lansată la începutul mandatului guvernului condus de Ludovic Orban, în noiembrie 2019.

Măsura este menită să asigure fonduri suplimentare în sistemul de Sănătate, modelul vehiculat fiind cel francez.

viewscnt