O companie privată va lansa în 22 februarie primele cursuri de specializare în stomaterapie pentru asistenţi medicali în România, în condiţiile în care specializarea de stomaterapeut nu există încă în ţară.
Astfel, compania Medical Express, unul dintre cei mai importanţi distribuitori de produse şi dispozitive medicale din România, va lansa un program, numit Stomacare, de pregătire destinat asistentelor care lucrează cu pacienţi operaţi cu stoma.
În cadrul primului curs, peste 60 de asistente din peste 30 de unităţi medicale vor primi pregătire specializată. Programul este creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor medicali din România.
“În România nu există specializarea de stomaterapeut, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, această specializare este întâlnită în peste 20 de ţări. Cea mai bună situaţie se înregistrează în Germania, unde sunt 700 de asistenţi medicali specializaţi în stomaterapie”, se arată în comunicatul companiei.
Programul de pregătire este primul proiect de educare şi informare în vederea îngrijirii stomelor şi a creşterii calităţii vieţii pacientului stomizat din România.
“Un alt aspect exptrem de important al acestui program este faptul că, timp de un an de zile, 5.000 de pacienţii vor fi incluşi într-un studiu de viaţă, iar la final vom avea informaţii clare despre cum vom putea trece la următorul nivel în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii lor”, a declarat managerul de proiect Stomacare, Andra Stoian, citată în comunicat.
Cursul de pregătire presupune un training specializat pe care îl vor primi asistentele şi îşi propune să fie un prim pas spre a defini standardele în stomaterapie în România.
Prin Programul Stomacare, organizatorii vor să creeze un Corp al Asistentelor cu Competenţe în Stomaterapie, care să devină, la rândul lor, formatori pentru celelalte asistente care îşi doresc această specializare.
Asistentele cu competenţe în stomaterapie sunt cele care pregătesc pacientul pentru operaţie, îi oferă prima îngrijire şi învaţă pacientul şi aparţinătorii cum să îngrijească corect tegumentul.
Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operaţi de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienţi noi.
În România, 6 din 10 pacienţi cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritaţii şi inflamaţii asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii, izolare socială şi dificultăţi foarte mari în readaptarea la viaţa de zi cu zi. Aceeaşi problemă este întâlnită şi la 9 din 10 pacienţi cu ileostomie.