Pacienţii neoplazici pot efectua tratamente cu radioterapie de ultimă generaţie decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în cadrul Centrului Oncologic Sanador deschis recent, a anunţat marţi furnizorul privat de servicii de sănătate, într-un comunicat.
CNAS a alocat spitalului fondurile necesare pentru decontarea integrală a serviciilor medicale de radioterapie, prin Programul Naţional de Oncologie - Subprogramul de Radioterapie, realizat în regim de spitalizare de zi.
Pacienţii pot urma şedinţe gratuite de radioterapie cu tehnici avansate de iradiere de tip VMAT, IMRT, dar şi de radioterapie convenţională 3D, în funcţie de indicaţia medicală primită.
Radioterapia este aplicată în prezent la peste 50% din totalitatea bolnavilor de cancer, ca tratament curativ, independent sau în asociere cu intervenţiile chirurgicale şi tratamentele oncologice sistemice, în funcţie de localizarea formaţiunii tumorale şi stadiul bolii.
În România, mai mult de jumătate din pacienţii pentru care tratamentul radioterapeutic este de o importanţă critică nu beneficiază în timp util de acesta, din cauza deficitului de aparatură şi de medici de specialitate.
”Capacitatea de radioterapie la nivel naţional în momentul de faţă este insuficientă, iar clinicile care oferă servicii decontate au deja liste de aşteptare de câteva luni. Prin decontarea şedinţelor de radioterapie în cadrul centrului nostru, sperăm să venim în sprijinul cât mai multor pacienţi care au nevoie de acest tratament în cel mai scurt timp”, a declarat directorul medical al Centrului Oncologic Sanador, dr. Laurentiu Bujor, citat în comunicat.
Centrul Oncologic Sandor este dotat cu ultimul tip de tehnologie de iradiere - 2 acceleratoare liniare TrueBeam şi TrueBeam STX High Definition, produse de Varian, lider mondial în domeniu.
Ambele echipamente oferă pacienţilor un tratament rapid de radioterapie, cu precizie ridicată şi doze scăzute de radiaţii asupra ţesuturilor sănătoase, reducând la minimum efectele secundare.
În plus, departamentul este dotat cu computer tomograf 4D Philips Big Bore, care va permite să realizeze radioterapie cu funcţie de sistem de “gating respirator” pentru stereotaxie pulmonară, tumori ale glandei mamare, pulmonare etc. Această tehnică este în curs de implementare în următoarea perioadă.
Înfiinţat în 2001, Sanador deţine cel mai mare spital clinic privat din ţară, clinici, laboratoare de analize medicale şi puncte de recoltare, radiologie imagistică medicală de top, şi acum o nouă aripă reprezentată de Centrul Oncologic Sanador.