Un studiu al Societăţii Române de Chirurgie Bariatrică şi Metabolică (SRCM) arată că 60% dintre români sunt supraponderali sau obezi, indicând o prevalenţă crescută mai ales în rândul adulţilor căsătoriţi cu vârsta peste 45 de ani, cu venituri mici sau medii şi un nivel scăzut de educaţie.
Studiul cantitativ „Incidenţa obezităţii în rândul populaţiei din România” a fost realizat în 2024 de SRCM, pe baza unui eşantion reprezentativ de peste 1.000 de persoane cu vârsta de peste 10 ani.
Potrivit cercetării, deşi excesul ponderal afectează un procent atât de ridicat de români, iar peste 20% suferă deja de obezitate, aproximativ 22% dintre aceştia nu consideră că au probleme cu kilogramele în plus, deşi Indicele de Masă Corporală (IMC) măsurat îi contrazice.
„Obezitatea este un fenomen în continuă expansiune la nivel mondial, inclusiv în România. Prin intermediul acestui studiu am vrut să realizăm o radiografie a fenomenului la nivelul ţării noastre, nu doar din punct de vedere al numărului actual de pacienţi afectaţi de această boală, ci şi din perspectiva factorilor potenţial determinanţi care ţin de stilul de viaţă sau de condiţiile sociale şi economice”, a explicat preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Bariatrică şi Metabolică, prof. dr. Cătălin Copăescu, citat într-un comunicat al Societăţii.
"Analizând rezultatele acestui studiu, constatăm că obezitatea are un impact major asupra sănătăţii, peste 78% dintre persoanele de peste 16 ani care suferă de această boală având cel puţin o patologie medicală asociată excesului ponderal. Preocupant este şi faptul că, în segmentul populaţional 10-18 ani, cifrele sunt alarmante: aproape 30% dintre copiii şi adolescenţii din acest interval au probleme cu greutatea, fiind supraponderali sau obezi", a completat preşedintele SRCM.
Studiul SRCM indică o prevalenţă crescută a obezităţii în rândul adulţilor care au peste 45 de ani, sunt căsătoriţi, au venituri mici şi medii şi un nivel scăzut de educaţie. Boala este observată mai frecvent în rândul bărbaţilor, în special când vine vorba de obezitate de gradul 1.
Aplicând rezultatele studiului la populaţia generală de peste 17 milioane de persoane cu vârsta de peste 10 ani din România, cercetarea indică faptul că peste 3,95 milioane de români suferă de obezitate, iar peste 2,9 milioane dintre persoanele de peste 16 ani au cel puţin o problemă de sănătate asociată care fusese diagnosticată de mai mulţi ani.
Potrivit specialiştilor, pacientul cu exces ponderal este predispus mai multor patologii asociate. În România, la pacienţii care suferă de obezitate este crescută semnificativ incidenţa unor afecţiuni grave precum hipertensiunea arterială, dislipidemia (colesterol mărit şi/sau trigliceride mărite), steatoza hepatică, diabetul zaharat tip 2, apneea de somn, patologia osteoarticulară (gonatroza, coxatroza sau spondiloză lombară), arată studiul Societăţii Române de Chirurgie Bariatrică şi Metabolică.
La majoritatea pacienţilor cu obezitate, aceste afecţiuni agravante erau instalate de cel puţin 5 ani. Femeile, persoanele de peste 45 de ani si cele cu venituri scăzute tind să fie mai afectate de impactul acestor probleme asociate comparativ cu populaţia generală.
Conform estimărilor realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), peste un miliard de persoane suferă de obezitate la nivel mondial, iar situaţia pare că va continua să se agraveze.
Cele mai recente date publicate de Federaţia Mondială a Obezităţii (World Obesity Federation - WOF) arată că, până în 2035, aproximativ 1,53 miliarde de persoane vor suferi de obezitate în întreaga lume.
Studiul cantitativ „Incidenţa obezităţii în rândul populaţiei din România” (RO-OS-2024) a fost realizat cu sprijinul Kantar şi SRCM, pe un eşantion reprezentativ de 1.115 persoane, dintre care 52% femei şi 48% bărbaţi. 8% au vârsta cuprinsă între 10 – 15 ani, 11% între 16 – 24 ani, 28% între 25 – 44 ani, 33% între 45 – 66 de ani, 21% peste 65 de ani. 48% dintre respondenţi provin din mediul rural, în timp ce restul, din mediul urban (18% - din oraşe sub 50.000 de locuitori, 13% - între 50.000 – 200.000 de locuitori, 12% - peste 200.000 locuitori şi 9% din Bucureşti).
Societatea Română de Chirurgie Bariatrică şi Metabolică (SRCM) este o asociaţie profesională care are ca obiectiv dezvoltarea chirurgiei metabolice, sprijinind îmbunătăţirea calităţii medicale în beneficiul pacienţilor, acordând o atenţie deosebită atât activităţilor ştiinţifice şi educaţionale privind chirurgia metabolică în România, cât şi colaborării internaţionale în acest domeniu.