STUDIU: Cancerul pancreatic identificat pe baza unui test din scaun

STUDIU: Cancerul pancreatic identificat pe baza unui test din scaun

Câteva zeci de tipuri de microbi găsite în probele de scaun sunt strâns legate de cancerul pancreatic şi pot prezice dacă o persoană prezintă un risc crescut de malignitate. Potrivit unei echipe de cercetători europeni, descoperirea ar putea fi un prim pas către dezvoltarea unui test din scaun ce ar putea să identifice cancerul pancreatic.

27 de microbi, majoritatea bacterii, au fost identificaţi cu o acurateţe de 84% la pacienţii cu cancer pancreatic, astfel că un test din scaun ar putea fi cheia pentru depistarea cancerului pancreatic, este părerea cercetătorilor care au studiat cu atenţie acest subiect.

Precizia a crescut la 94% atunci când cercetătorii au combinat panoul de microbi cu un alt marker care este utilizat pentru a monitoriza progresia cancerului pancreatic - antigenul CA 19-9, eliberat de tumorile pancreatice.

„În prezent, nu există nicio metodă de depistare precoce a acestei boli, aşa că pacienţii sunt adesea diagnosticaţi numai după ce au ajuns deja într-un stadiu târziu, când opţiunile de tratament sunt limitate, ceea ce duce la rate scăzute de supravieţuire. Pacienţii cu cancer pancreatic nu îşi permit să aştepte, aşa că suntem încurajaţi de orice cercetare inovatoare care caută modalităţi noi şi mai bune de a detecta boala”, a spus Lynn Matrisian, director ştiinţific al studiului, membru al Reţelei de acţiune pentru cancerul pancreatic (PanCAN).

Autorul studiului şi cercetătorul principal, Ece Kartal, a avertizat că noile descoperiri oferă „un prim pas către screening-ul cancerului pancreatic bazat pe teste din scaun, dar sunt necesari mai mulţi paşi şi validarea pentru a transforma acest lucru într-o metodă robustă de screening sau diagnostic”.

Totuşi, „un avantaj major al acestui lucru ar fi că metoda este non-invazivă, rapidă şi, în principiu, relativ ieftină”, a spus Kartal, care este medic la Spitalul Universitar Heidelberg din Germania.

Echipa lui Kartal a solicitat un brevet pentru a dezvolta un kit de diagnosticare a cancerului pancreatic care detectează aceşti microbi în probele din scaun, anunţă organizaţia caritabilă din Marea Britanie Worldwide Cancer Research, cea care a finanţat parţial cercetarea.

Pentru acest studiu, cercetătorii au studiat probe din salivă şi scaun de la 136 de spanioli, inclusiv 57 despre care se ştie că au cancer pancreatic, 50 de persoane sănătoase şi 29 cu pancreatită cronică.

Analiza computerizată sofisticată a identificat semnături microbiene intestinale caracteristice care au fost distincte la pacienţii cu cancer pancreatic. Echipa de cercetare şi-a testat apoi panoul microbian pe un grup separat de 76 de germani, inclusiv 44 cu cancer pancreatic şi 32 care nu aveau boala. De asemenea, l-au testat pe baza datelor disponibile public din 25 de studii care au implicat aproape 5.800 de mostre.

În ambele cazuri, rezultatele au validat panoul microbian ca o modalitate potenţial precisă de a detecta cancerul pancreatic.

Cancerul pancreatic este relativ rar, reprezentând aproximativ 3% din toate cancerele din Statele Unite şi 7% din toate decesele cauzate de cancer, potrivit Societăţii Americane de Cancer.

Aproximativ 62.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer pancreatic în fiecare an şi aproape 50.000 mor din cauza acestuia în Statele Unite. Adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC), cea mai frecventă formă, reprezintă aproximativ 95% din cazuri.

De obicei, cancerul pancreatic nu este detectat decât în ​​stadiile avansate, când se răspândeşte la alte organe.

Dr. William Cance, directorul medical şi ştiinţific al Societăţii Americane de Cancer, a numit noul studiu „provocator” şi „semnificativ”.

Este o descoperire foarte inovatoare într-un moment critic şi oferă o oarecare speranţă pentru diagnosticarea mai devreme a cancerului pancreatic”, a spus Cance, conform Medicinenet.com.

Românul Octavian Popescu, medic specialist chirurgie generală şi viscerală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, a operat în Germania mulţi pacienţi din România care veneau la clinica germană pentru operaţiile de cancer de pancreas, de cap de pancreas şi de coadă de pancreas.

viewscnt