Oamenii care beau două sau trei căni de cafea în fiecare zi trăiesc mai mult decât cei care nu consumă această băutură, arată o nouă cercetare publicată în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.
Cercetătorii australieni au inclus în studiu persoane cu vârsta medie de 58 de ani şi s-au concentrat pe nivelurile consumului zilnic de cafea şi pe durata de viaţă a consumatorilor, dar s-au uitat şi la starea de sănătate a inimii, urmărind dacă aceste persoane au făcut boli de inimă, insuficienţă cardiacă şi accident vascular cerebral.
„Cafeaua măcinată, instant şi decofeinizată au fost asociate cu reduceri echivalente ale incidenţei bolilor cardiovasculare şi ale decesului din cauza bolilor cardiovasculare sau din orice cauză”, a spus dr. Peter Kistler, de la Baker Heart and Diabetes Research Institute din Melbourne, autorul studiului.
Iubitorii de cafea par să aibă o inimă mai sănătoasă, ceea ce ar putea contribui la creşterea longevităţii, a concluzionat echipa de cercetători australieni.
Au fost incluse în cercetare date despre aproape 450.000 de persoane. În ceea ce priveşte consumul zilnic de cafea, participanţii au fost împărţiţi în şase grupuri: un grup care nu a consumat cafea; un alt grup consumator de mai puţin de o cană pe zi; al treilea grup cu o cană pe zi; al patrulea cu două până la trei căni pe zi; al cincilea grup cu patru până la cinci căni pe zi; şi cel de-al şaselea grup cu peste cinci căni de cafea pe zi.
Aproximativ 200.000 dintre participanţi au băut de obicei cafea instant, aproape 83.000 au băut cafea măcinată şi puţin peste 68.000 au preferat cafeaua decofeinizată. Starea de sănătate a participanţilor a fost urmărită timp de 12,5 ani, în medie, şi aproape 28.000 (aproximativ 6%) au murit în timpul urmăririi.
Grupul lui Kistler a luat în considerare mai întâi vârsta oamenilor, sexul, greutatea, consumul de alcool sau tutun şi afecţiuni precum diabetul sau hipertensiunea arterială.
Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit că persoanele cu un nivel mediu de consum de cafea - două până la trei căni pe zi - au înregistrat cele mai mari beneficii în durata vieţii, în comparaţie cu persoanele care nu au băut niciodată cafea.
Tipul de cafea părea să conteze puţin: oamenii care au băut cafea măcinată au avut şanse cu 27% mai mici de a muri în timpul perioadei de studiu; cei care au băut cafea decofeinizată aveau şanse cu 14% mai mici; iar cei care au băut instant aveau şanse cu 11% mai mici.
Puţin sub 10% dintre participanţi au dezvoltat boli de inimă în timpul studiului. Dar, din nou, acest lucru a fost cu 20% mai puţin probabil să se întâmple în rândul persoanelor care au băut două până la trei căni de cafea măcinată pe zi şi cu 9% şi, respectiv, cu 6% mai puţin în rândul celor care au băut o cantitate similară de cafea instant sau, respectiv, decofeinizată.
Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat în mod semnificativ cu o scădere a riscului unei persoane pentru aritmii cardiace. Aceasta include fibrilaţia atrială, care poate creşte riscul de accident vascular cerebral, au remarcat autorii studiului.
Acesta a fost un studiu observaţional, deci nu a fost conceput pentru a dovedi cauza şi efectul, ci doar o asociere.
„Cofeina este cel mai cunoscut component al cafelei, dar băutura conţine mai mult de 100 de componente biologic active. Este probabil ca compuşii fără cofeină să fi fost responsabili pentru relaţiile pozitive observate între consumul de cafea, boli cardiovasculare şi supravieţuire”, a precizat Kistler, într-un comunicat de presă emis de Societatea Europeană de Cardiologie.
Cercetătorul australian spune că nu trebuie descurajat consumul de cafea, dar pentru a fi un comportament sănătos pentru inimă trebuie să se bea cantităţi modeste de cafea, de toate tipurile.
Vezi şi STUDIU: Cafeaua poate reduce riscul bolii Parkinson
Studiu: Cafeaua ar putea avea proprietăţi benefice pentru pacienţii cu cancer colorectal