Ratele de cancer de colon în rândul tinerilor americani sunt în creştere. Un nou studiu sugerează că ar putea fi de vină consumul mai multor multe băuturi îndulcite - cel puţin pentru femei, în cazul cărora riscul de cancer de colon este dublu.
Femeile care au băut zilnic două sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi sifon, băuturi cu fructe sau băuturi energizante, au avut un risc dublu de a dezvolta cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani, comparativ cu femeile care au consumat una sau mai puţine băuturi îndulcite pe săptămână.
„Pe lângă binecunoscutele consecinţe metabolice ale băuturilor îndulcite cu zahăr, descoperirile noastre au adăugat un alt motiv pentru a evita aceste băuturi”, a spus Yin Cao, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină Washington din St. Louis, autorul studiului.
Cercetarea a inclus mai mult de 95.000 de femei din studiul II privind sănătatea asistentelor medicale. Asistentele medicale aveau vârsta de 25 până la 42 de ani când a început studiul în 1989 şi furnizau informaţii despre dieta lor la fiecare patru ani timp de aproape 25 de ani. 41.272 dintre persoane au raportat despre ce şi cât au băut în adolescenţă. În cei 24 de ani de urmărire, 109 femei au dezvoltat cancer de colon înainte de a împlini 50 de ani.
A avea un aport mai mare de băuturi îndulcite cu zahăr la vârsta adultă a fost asociat cu un risc mai mare de boală, chiar şi după ce oamenii de ştiinţă au controlat alţi factori care pot afecta riscul de cancer de colon, cum ar fi istoricul familial. Acest risc a fost şi mai mare atunci la femeile care consumaseră băuturi răcoritoare şi alte băuturi cu zahăr în timpul adolescenţei.
Consumul zilnic la vârsta adultă a fost asociat cu un risc cu 16% mai mare de cancer de colon. În cazul celor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani, fiecare băutură era legată de un risc crescut de 32% de a dezvolta cancer de colon înainte de 50 de ani, a constatat studiul.
Însă înlocuirea băuturilor îndulcite cu zahăr cu băuturi îndulcite artificial sau cu lapte ori cafea sau a fost asociată cu un risc mai mic cu 17% până la 36% de a dezvolta cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani.
„Reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr şi / sau înlocuirea băuturilor îndulcite cu zahăr cu alte băuturi mai sănătoase ar fi o alegere mai bună şi mai înţeleaptă pentru sănătatea pe termen lung”, a spus Cao.
Noul studiu nu a fost conceput pentru a spune cum, sau chiar dacă, consumul de băuturi cu zahăr determină creşterea riscului de cancer de colon, dar există câteva teorii. Persoanele care consumă băuturi cu zahăr sunt mai susceptibile de a fi supraponderale sau obeze şi au diabet de tip 2, toate acestea putând creşte riscul de apariţie precoce a cancerului de colon. ,,Siropul de porumb bogat în fructoză din aceste băuturi poate promova, de asemenea, dezvoltarea cancerului de colon”, a afirmat Cao.
Cercetătorii care nu au fost implicaţi în noul studiu au subliniat rapid că a fost observată doar o asociaţie şi că sunt necesare mai multe date pentru a trage concluzii definitive cu privire la rolul pe care îl au băuturile cu zahăr în promovarea cancerului de colon cu debut precoce.
„Nimeni nu crede că băuturile îndulcite cu zahăr promovează sănătatea şi ar trebui să reduceţi consumul de băuturi îndulcite cu zahăr cât mai mult posibil”, a spus şi Dr. Patricio Polanco, profesor la divizia de oncologie chirurgicală din departamentul de chirurgie de la UT Southwestern Medical Center din Dallas.
,,Băuturile îndulcite cu zahăr cauzează o grămadă de alte afecţiuni, cum ar fi obezitatea şi diabetul de tip 2, iar acum avem mai multe date despre faptul că ar putea fi legate şi de cancerul de colon", a spus Polanco.
Exact de ce cancerul de colon este în creştere la persoanele mai tinere nu este pe deplin înţeles. Factorii stilului de viaţă, cum ar fi rate mai mari de obezitate şi, eventual, un consum mai mare de băuturi îndulcite cu zahăr pot juca un rol.