Cuplurile din România cu probleme de fertilitate au cheltuit între 1.000 şi 5.000 de euro pentru procedurile de fertilizare in vitro (FIV), însă în unele cazuri tratatamentele pot ajunge şi la 20.000 de euro, se arată într-un studiu al Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România (ARUR), citat de Mediafax.
Potrivit specialiştilor, infertilitatea este o boală, un fenomen care ia amploare constant, inclusiv în România.
Totuşi, 54% dintre cuplurile cu diagnostic de infertilitate nu intenţionează să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată, potrivit primului studiu de infertilitate, realizat anul acesta la iniţiativa Asociaţiei pentru Reproducere Umană.
Principala cauză este lipsa banilor, în condiţiile în care 44% dintre cuplurile care nu vor să recurgă la FIV consideră că procedurile sunt prea scumpe.
Studiul arată că 29% dintre românii care apelează la proceduri de reproducere umană asistată au cheltuit între 1.000 şi 3.000 de euro, iar 11% - între 3.000 şi 5.000 de euro.
Pe de altă parte, pacienţii care au recurs la fertilizare in vitro spun că, cu tot cu tratamentele de după această procedură, costurile ajung şi la 20.000 de euro.
„Procedurile sunt scumpe şi este clar că ar trebui mai mult suport pentru cuplurile infertile. Sunt scumpe nu numai procedurile în sine, ci şi tratamentul (...). Pentru un singur copil, la noi cheltuielile cred că s-au ridicat cu totul la vreo 20.000 de euro”, a declarat Martin Ancuta, o pacientă care a apelat la FIV.
Potrivit Asociaţiei pentru Reproducere Umană, infertilitatea poate apărea chiar dacă într-un cuplu există deja un copil, iar afecţiunea se numeşte infertilitate secundară şi apare după un an de încercări de a obţine o nouă sarcină pe cale naturală.
Multe cupluri care sunt afectate de infertilitatea secundară nu mai caută rezolvarea pe cale medicală.
„În timpul perioadei care a trecut de la prima sarcină pot să apară patologii care să împiedice obţinerea celei de-a doua sarcini. Tot medicul specialist în infertilitate este cel care poate să rezolve aceste probleme, aşa încât să apară şi cea de-a doua sarcină, chiar dacă cu ajutor medical de data aceasta”, a declarat Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate şi director executiv al ARUR.
Speciliştii mai spun că, în tratarea infertilităţii, diagnosticul corect este esenţial, mai ales că sunt foarte multe cauze care duc la această afecţiune.
„Nu aplicăm acelaşi tratament pentru cupluri diferite, vedem care este problema fiecărui cuplu şi oferim tratamente unice. Diagnosticul corect este extrem de important, acesta este primul pas de la care pornim găsirea de soluţii individualizate”, a declarat Konstantinos Pantos, un cunoscut specialist în infertilitate din din Grecia, citat de ARUR.
Recent, ARUR a publicat un studiu potrivit căruia peste 16% din populaţia României - femei cu vârste între 25 şi 40 de ani şi bărbaţi cu vârste între 25 şi 60 de ani- are probleme de fertilitate.
Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%) şi rezerva ovariană redusă (15%).
În cazul bărbaţilor, problemele la nivelul spermogramei reprezintă principala cauză, cu o pondere de 72%.
În iunie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că instituţia pe care o conduce ar putea realiza un proiect de lege privind reproducerea umană asistată în cadrul unui viitor cod de legi al Sănătăţii, în condiţiile în care România este printre puţinele ţări europene care nu au astfel de reglementări.