Studiu: Două noi tratamente pentru boala Crohn, la fel de eficiente

Studiu: Două noi tratamente pentru boala Crohn, la fel de eficiente

Două noi tratamente pentru boala Crohn au arătat performanţe aproape egale într-un studiu clinic.

Acest lucru va permite clinicienilor şi pacienţilor să poată alege tratamentul pe care-l tolerează cel mai bine a precizat dr. Stephen Hanauer, de la universitatea Northwestern din Illinois, unul dintre autorii studiului.

„Siguranţa şi eficacitatea a doi agenţi biologici cu mecanisme diferite de acţiune par a fi destul de comparabile după un an”, a declarat medicul, care este şi profesor de medicină în cadrul diviziei de gastroenterologie şi hepatologie.

Boala Crohn este o afecţiune inflamatorie intestinală cronică, progresivă, care provoacă dureri abdominale, scădere în greutate şi oboseală.

Tratamentul pentru boala Crohn s-a concentrat de obicei pe atenuarea simptomelor cu corticosteroizi sau imunomodulatori, pentru a ajunge la remisie clinic, dar nevoia unui tratament mai eficient rămâne, a mai precizat medicul.

Recent, mai mulţi agenţi biologici au fost aprobaţi pentru utilizare. Adalimumab este un anticorp monoclonal care reduce citokinele inflamatorii prin inhibarea factorului de necroză tumorală alfa (TNF-alfa), cunoscut şi sub numele de casectină, o citokina cu rol cheie în inflamţie. Ustekinumab este un alt anticorp monoclonal, dar medicamentul vizează un set diferit de proteine, respectiv interleukina 12 şi interleukina 23.

În cadrul studiului, cercetătorii au recrutat aproape 400 de pacienţi cu boala Crohn şi i-au repartizat aleatoriu pentru a primi ustekinumab sau adalimumab. Pacienţii care au ajuns la remisie clinică au fost similari între cele două grupuri: 124 (65%) din 191 de pacienţi din grupul ustekinumab faţă de 119 (61%) din 195 în grupul adalimumab.

Nu au avut loc decese pe parcursul unui an de studiu, deşi puţin mai mulţi pacienţi din grupul ustekinumab au întrerupt tratamentul înainte de trecerea unui an.

Gradul de severitate al bolii, raportat de pacienţi, a scăzut în mod similar pe parcursul studiului.

Ambele regimuri de tratament au dus la remisie clinică, şi au raportat un profil de toxicitate similar. Aceste rezultate ar trebui să ajute clinicienii şi pacienţii în selectarea terapiei, a precizat medicul.

„Există numeroase opţiuni pentru pacienţii care au forme de boală moderat-severe, dar cheia este să tratăm pacienţii cu un regim eficient şi cât mai devreme posibil, deoarece nu avem medicamente care să aibă un impact asupra fibrozei odată ce se instalează”, a concluzionat medicul.

Constatările recentului studiu au fost publicate în The Lancet.

viewscnt