O echipă interdisciplinară de specialişti de la Spitalul Universitar Nanfang, din China, şi Şcoala de Sănătate Publică şi Medicină Tropicală din cadrul universităţii Tulane, din SUA, a descoperit că mâncatul între anumite intervale orare din zi nu oferă beneficii suplimentare pentru pierderea în greutate.
Într-un articol publicat în The New England Journal of Medicine, grupul de specialişti descrie studiul desfăşurat cu ajutorul unui grup de voluntari cu obezitate pe care i-au monitorizat pe durata unui an de zile. Cercetătorii au urmărit două versiuni ale aceleiaşi diete pentru a observa beneficiile mâncatului între anumite intervale orare.
Unele dovezi anterioare, mai ales cele din studiile pe animale, au sugerat că măncatul la anumite ore ale zilei ar putea ajuta la pierderea în greutate.
Ideea vehiculată a fost aceea că mâncatul doar în anumite perioade ale zilei ar coincide cu segmente importante ale ritmului circadian, rezultand într-o activitate metabolică mai mare care ar duce la arderea mai multor calorii. Alte studii însă, nu au arătat niciun astfel de beneficiu.
În acest nou demers, echipa de cercetători din China şi SUA a efectuat cel mai lung şi cel mai mare studiu realizat până în prezent bazat pe un regim alimentar restricţionat între anumite ore ale zilei.
Studiul a implicat 139 de voluntari obezi care au fost dispuşi să adopte o dietă cu conţinut redus de calorii timp de un an.
Un număr randomizat de voluntari au fost rugaţi să limiteze consumul alimentar între orele de 8 am - 4 pm. Restricţiile calorice au fost împărţite în funcţie de sex, femeile consumând între 1200 şi 1500 kcal pe zi, iar bărbaţii între 1500 şi 1800 kcal pe zi.
Voluntarii au fost monitorizaţi pe tot parcursul studiului pentru greutatea corporală şi alte atribute care indică pierderea în greutate, inclusiv mărimea taliei. Starea lor de sănătate a fost, de asemenea, monitorizată regulat.
La sfârşitul anului, cercetătorii au descoperit că, în timp ce o parte dintre voluntarii care au urmat un regim alimentar restricţionat la un anumit interval de timp au pierdut, în medie, mai mult în greutate decât celălalt grup, nu au fost reprezentativi din punct de vedere statistic pentru un rezultat semnificativ.
Cercetătorii au mai descoperit că regimul alimentar restricţionat pe anumite intervale orare nu a făcut nicio diferenţă în atributele de pierdere în greutate, cum ar fi o talie mai mică.
Echipa sugerează că acest studiu arată că un regim alimentar restricţionat la un anumit interval orar nu ajută indivizii să piardă mai mult în greutate decât ar fi făcut-o în alte circumstanţe.