Un studiu publicat astăzi oferă dovezi valoroase care sprijină utilizarea suplimentelor alimentare, care pot modifica nivelurile de activitate din creier, pentru prevenirea sau tratarea tulburărilor de dispoziţie.
Oamenii de ştiinţă de la universitatea Reading, din Marea Britanie, au măsurat impactul dozelor mari de vitamina B6 asupra adulţilor tineri şi au descoperit că aceştia au raportat că se simt mai puţin anxioşi şi deprimaţi după ce au luat suplimentele în fiecare zi, timp de o lună.
Studiul, publicat marţi în revista Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, oferă dovezi valoroase care sprijină utilizarea suplimentelor gândite să modifice nivelurile de activitate din creier cu scopul de a preveni şi trata tulburările de dispoziţie.
„Vitamina B6 ajută organismul să producă un mesager chimic specific care inhibă impulsurile din creier, iar studiul nostru leagă acest efect calmant de o anxietatea redusă”, a declarat dr. David Field, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe Clinice ale Limbajului din cadrul universităţii Reading, autor principal al studiului.
Studii anterioare au adus dovezi că multivitaminele pot reduce nivelul de stres, dar puţine au indicat care dintre vitamine au acest efect.
Noul studiu s-a concentrat pe rolul vitaminei B6, despre care se ştie că poate creşte producţia de GABA (acid gamma-aminobutiric), o substanţă chimică care blochează impulsurile între celulele nervoase din creier.
În studiul publicat astăzi, mai mult de 300 de participanţi au fost aleşi aleator să primească suplimente cu vitamina B6 sau B12, în doze mult mai mari decât aportul zilnic recomandat (aproape de 50 ori doza zilnică recomandată), sau un placebo. Participanţii au luat câte o doză pe zi, în timpul mesei, timp o lună.
Studiul a arătat că vitamina B12 a avut un efect redus în comparaţie cu placebo, în timp ce vitamina B6 a indicat diferenţe sensibile din punct de vedere statistic.
Niveluri ridicate de GABA în rândul participanţilor care au luat suplimente de vitamina B6 au fost confirmate prin teste imagistice efectuate la sfârşitul studiului, sprijinind ipoteza că B6 a fost responsabilă pentru reducerea anxietăţii. Au fost detectate modificări subtile, dar inofensive ale performanţei vizuale, în concordanţă cu controlul nivelului de activitate din creier.
„Multe alimente, inclusiv tonul, năutul şi multe fructe şi legume, conţin vitamina B6. Cu toate acestea, studiul sugerează că ar fi necesare doze mari de suplimente pentru a produce un efect pozitiv asupra dispoziţiei unui individ. Este important să recunoaştem că această cercetare se află într-un stadiu incipient, iar efectul vitaminei B6 asupra anxietăţii a fost destul de mic în comparaţie cu ce ne-am aştepta de la medicamente. Cu toate acestea, suplimentele alimentare produc mult mai puţine efecte secundare neplăcute decât medicamentele, astfel încât, în viitor, oamenii le-ar putea prefera ca intervenţie. Pentru a face din aceasta o alegere realistă, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica şi alte intervenţii bazate pe nutriţie care pot aduce beneficii bunăstării mentale, şi care permit combinarea diferitelor intervenţii pentru a oferi rezultate mai bune. O posibilă opţiune ar fi aceea de a combina suplimente cu vitamina B6 cu terapia vorbirii, respectiv terapia cognitiv-comportamentală pentru a creşte aceste efecte”, a mai precizat dr. Field.