Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă un nou subprogram în cadrul programului naţional de sănătate mintală, pentru intervenţii specializate acordate pacienţilor cu tulburări din spectrul autist.
Măsura este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii.
"Pentru derularea Subprogramului naţional de intervenţii specializate acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, furnizorii de servicii conexe actului medical pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist încheie contracte cu unităţile de specialitate aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale în specialităţile de psihiatrie/psihiatrie pediatrică", prevede proiectul.
Noul subprogram este considerat necesar deoarece tulburările din spectrul autist (TSA) reprezintă un grup de tulburări neuropsihiatrice caracterizate printr–o deteriorare calitativă, severă şi pervazivă în diverse arii de dezvoltare: aptitudini de interacţiune socială reciprocă, aptitudini de comunicare şi prezenţa unor comportamente, activităţi sau interese stereotipe.
"Deteriorările calitative sunt clar deviante în raport cu nivelul de dezvoltare sau cu vârsta mintală a individului. Aceste tulburări sunt vizibile de regulă încă din primii ani de viaţă", precizează autorii proiectului, în nota de fundamentare.
Subprogramul naţional de intervenţii specializate acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist vizează dezvoltarea de abilităţi cognitive şi competenţe emoţionale, dezvoltarea limbajului şi comunicării sociale, gestionarea comportamentelor patologice şi înlocuirea acestora cu comportamente adecvate vârstei, cu scopul creşterii funcţionalităţii persoanei cu TSA.
Potrivit specialiştilor, dintre metodele de intervenţie specializată, eficacitatea cea mai mare o au programele de terapie comportamentală, terapia cognitiv-comportamentală şi programele de psihopedagogie specială (dintre intervenţiile psihopedagogice, logopedia s-a dovedit a fi cea direct implicată în ameliorarea dificultăţilor de limbaj şi comunicare).
Evoluţia clinică, în special în cazul copiilor cu afectare TSA comorbidă cu alte tulburări de neurodezvoltare, poate fi puternic influenţată de momentul diagnosticului şi al iniţierii terapiei.
Astfel, intervenţia specializată precoce (iniţiată înaintea vârstei de 3 ani) măreşte şansele de recuperare şi de creştere a gradului de funcţionalitate a acestor persoane.