Telemedicina a oferit un plus de îngrijire pacienţilor cu insuficienţă cardiacă (IC) în timpul pandemiei de COVID-19, ba mai mult a contribuit la reducerea spitalizărilor, potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Americane a Inimii.
Prof. dr. Hanzhang Xu, specialist la Centrul Medical al Universităţii Duke Xu şi colab, a examinat datele de la aproape 7.000 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă internaţi în perioada martie 2020 - martie 2021 în spitalele din Carolina de Nord. În timp ce 7,6% dintre pacienţi au fost monitorizaţi prin telemedicină 14 zile de la externare, 38,8% au fost monitorizaţi în persoan, iar restul de 53,6% nu au primit nicio îngrijire medicală de 14 zile.
În general, rata de readmisie la 30 de zile pentru pacienţii spitalizaţi cu IC a fost de 19%. Rata a variat de la 15% pentru pacienţii monitorizaţi prin telemedicină, 14% pentru pacienţii care urmăriţi fizic şi 23,1% pentru pacienţii fără monitorizare în decurs de 14 zile.
Atunci când pacienţii s-au prezentat cu boală valvulară mitrală sau aortică sau au fost supuşi unei intervenţii coronariene percutanate, au avut mai multe şanse să fie monitorizaţi fizic la cabinet decât prin telemedicină.
„Este posibil ca aceşti pacienţi să aibă afecţiuni mai complexe care au necesitat evaluări fizice şi/sau teste de laborator care se fac printr-o vizită în ambulatoriu. Deşi există îngrijorări că unele vizite de telemedicină, cum ar fi apelurile telefonice, ar putea să nu fi fost suficiente pentru a monitoriza în mod adecvat stările pacienţilor, dovezile emergente au sugerat fezabilitatea şi validitatea efectuării evaluărilor fizice de la distanţă”, a remarcat prof. dr. Hanzhang Xu.
Echipa a subliniat, de asemenea, că pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra utilizării telemedicinei. Doar 0,3% dintre pacienţii cu IC trataţi într-un interval de timp similar înainte de pandemie au folosit telemedicina pentru o programare pentru monitorizare- mult mai puţin decât cei 7,6% observaţi în această analiză.
„În etapele incipiente ale pandemiei, multe sisteme de asistenţă medicală din SUA s-au luptat să facă faţă creşterii rapide a cazurilor de COVID-19 şi au fost forţate să realoce resurse pentru a trata pacienţii cei mai grav bolnavi”, a scris autorul principal al studiului Hanzhang.
„Mulţi pacienţi cu afecţiuni cronice au fost, de asemenea, reticenţi în a căuta îngrijire medicală din cauza temerilor de a contracta SARS-COV-2 şi/sau a îngrijorărilor legate de resursele de îngrijire a sănătăţii inadecvate. Ca urmare, mulţi pacienţi au folosit servicii de telemedicină pentru a-şi gestiona boala. Telemedicina poate oferi o abordare durabilă, rentabilă şi centrată pe pacient şi poate ajuta la reducerea spitalizării la pacienţii cu insuficienţă cardiacă”, au mărturisit autorii, potrivit siteului Cardiovascularbusiness.com.