În fiecare an, unul din 10 bebeluşi se naşte prematur. După naştere, nou-născutul trebuie să se adapteze la un mediu exterior foarte diferit de cel din uterul mamei. Naşterea înainte de împlinirea săptămânii 37 de sarcină este considerată prematură, iar naşterea înainte de săptămâna 29 încadrează copiii la categoria de prematuritate extremă. Născuţi atât de devreme, bebeluşii prematur sunt nişte mici eroi, care trec prin multe încercări: au probleme de respiraţie, de reglare a temperaturii corporale, nu sunt dezvoltaţi suficient din punct de vedere neurologic şi nu se pot hrăni corespunzător.
Copiii născuţi prematur, la o vârstă gestaţională mică, sunt expuşi la riscuri foarte mari. Naşterea prematură se asociază frecvent cu complicaţii grave, ameninţătoare de viată, precum insuficienţa respiratorie sau intoleranţa digestivă. De aceea, bebeluşii născuţi prematur au nevoie de îngrijiri medicale avansate, acordate pe secţii bine echipate de terapie intensivă pentru nou-născuţi, care să le ofere susţinerea necesară pentru dezvoltarea în afara uterului protector al mamei.
Departamentul de terapie intensivă neonatală
Copiii născuţi prematur pot prezenta deficienţe severe, infecţii, malformaţii congenitale sau insuficienţe severe de organ, precum insuficienţa cardio-circulatorie sau cea respiratorie. Aceste situaţii impun, de cele mai multe ori, transferul şi internarea imediată într-o secţie de terapie intensivă dedicată bebeluşilor, unde se acordă reanimare şi tratament de fază acută.
Departamentul de terapie intensivă neonatală este o secţie medicală dedicată îngrijirii copiilor prematuri, având în componenţă echipamente performante, sisteme de control al mediului, spaţii şi circuite pentru îngrijirea copiilor cu orice tip de infecţie şi zone dedicate pentru alimentaţia nou-născuţilor. Bebeluşii sunt îngrijiţi în camere individuale, care conţin aparatura specializată, zone dedicate pentru prepararea soluţiilor injectabile şi tehnologie modernă de urmărire a evoluţiei nou-născutului.
Cine îngrijeşte nou-născuţii în departamentul de terapie intensivă?
În departamentul de terapie intensivă neonatală, bebeluşii născuţi prematur sunt îngrijiţi cu atenţie de personal medical cu experienţă în managementul afecţiunilor neonatale. Personalul secţiei de terapie intensivă este alcătuit din medici neonatologi şi asistente specializate în îngrijirea nou-născuţilor.
Specialiştii neonatologi tratează situaţiile medicale complexe care pot pune în pericol viaţa nou-născutului. În astfel de situaţii, prezenţa de spirit a neonatologului, viteza de reacţie şi experienţa pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Ce nou-născuţi au nevoie de îngrijiri speciale?
Copiii născuţi prematur se pot naşte cu afecţiuni grave sau pot dezvolta după naştere multiple probleme de sănătate. Cu cât vârsta de gestaţie este mai mică, cu atât ne putem aştepta ca nou-născutul prematur să se adapteze mai greu şi să apară mai multe complicaţii.
Cele mai frecvente probleme întâlnite la nou-născuţii prematuri, care le pot pune viaţa în pericol sunt:
- Detresa respiratorie şi displazia bronhopulmonară, cauzate de insuficienta dezvoltare a plămânilor şi de lipsa surfactantului alveolar;
- Septicemie şi infecţii grave cauzate de imunitatea scăzută şi insuficient dezvoltată;
- Retinopatia hemoragică;
- Enterocolita necrozantă;
- Inabilitatea de a se hrăni din cauza lipsei reflexelor de supt şi înghiţit;
- Inabilitatea de a îşi regla temperatura corporală;
- Persistenţa canalului arterial, o complicaţie care afectează sistemul cardio-respirator;
- Hemoragii intraventriculare, la nivelul ventriculilor cerebrali.
Echipamentele necesare pentru terapia intensivă neonatală
Experienţa şi implicarea medicilor neonatologi nu sunt întotdeauna suficiente pentru îngrijirea optimă a nou-născuţilor prematuri. La o primă vedere, incubatorul pare a fi soluţia ideală pentru toate problemele nou-născutului, dar practica medicală neonatologică atestă faptul că managementul afecţiunilor ameninţătoare de viaţă necesită folosirea multor aparate medicale performante.
Printre echipamentele vitale, fără de care medicii nu ar putea să trateze copiii bolnavi născuţi prea devreme, se numără: incubator închis sau deschis, monitor pentru funcţii vitale, ventilator neonatal cu mod de ventilaţie invaziv şi non-invaziv, concentrator de oxigen, masă radiantă, masă de resuscitare, lampă de fototerapie, bilirubinometru, pulsoximetru, pompă de perfuzie de tip injectomat, aparat de administrare oxid nitric, vizualizator vene şi ecograf.
Terapia intensivă neonatală la Spitalul Clinic SANADOR
Secţia de Terapie Intensivă Neonatală din Spitalul Clinic SANADOR este pregătit să ofere copiilor născuţi prematur îngrijirea şi susţinerea necesară pentru dezvoltarea optimă. Liniile de gardă sunt asigurate de medici neonatologi cu o bogată experienţă în asigurarea de îngrijiri medicale avansate pentru nou-născuţi. Asistentele medicale specializate în neonatologie şi terapie intensivă neonatală sunt prezente în număr mare, raportul dintre nou-născuţi şi asistente fiind supraunitar.
Secţia de Terapie Intensivă Neonatală este dotată cu incubatoare moderne, de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora personalul medical dedicat ajustează, în funcţie de nevoi şi de gradul de prematuritate, temperatura, umiditatea, nivelul de zgomot şi gradul de luminozitate al mediului ambiant pentru fiecare nou-născut. Aparatele performante de monitorizare şi resuscitare cu specific neonatal din dotarea Secţiei de Terapie intensivă Neonatală oferă nou-născuţilor monitorizare permanentă şi tratament personalizat.
Maternitatea la SANADOR
Alegerea maternităţii potrivite este foarte importantă pentru fiecare părinte, iar dotările maternităţii şi personalul medical dedicat îngrijirilor influenţează semnificativ această decizie. La Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat din România, poţi avea siguranţa că orice situaţie neprevăzută este gestionată în siguranţă.
Maternitatea SANADOR este compusă din:
- Bloc de naşteri cu 3 săli de naştere moderne, aseptice, fiecare sală de operaţie fiind deservită de o centrală proprie de tratare a aerului;
- Secţie de neonatologie modernă şi complexă;
- Secţie de terapie intensivă neonatală ultraperformantă;
- Rezerve single sau duble, cu rooming-in pentru nou-născuţi;
- Compartiment de primiri urgenţe pentru adulţi şi copii cu 21 de linii de gardă şi flotă proprie de ambulanţe.