Testele de sânge pot detecta leziuni ale creierului după traumatisme cerebrale, arată un studiu realizat în SUA

Testele de sânge pot detecta leziuni ale creierului după traumatisme cerebrale, arată un studiu realizat în SUA

Testele de sânge realizate la cel mult 12 ore după un traumatism cerebral pot detecta dacă s-au produs leziuni la nivelul creierului, arată un studiu important, aflat în procedură accelerată de avizare de către autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor, citat de Reuters.

“Rezultatele noastre arată că pacienţii care ajung la unităţile de primiri urgenţă cu traumatisme craniene medii, care nu au alte indicii pentru realizarea de tomografii computerizate (precum deficit neurologic) şi care au rezultat negativ la testele de biomakeri, realizate la cel mult 12 ore după rănire, au şanse foarte mici să aibă leziuni craniene”, a declarat doctorul Jeffrey Bazarian de la facultatea de medicină a Univeristăţii Rochester din New York.

La astfel de pacienţi, tomografia computerizată poate fi evitată, potrivit autorilor studiului.

De obicei, la astfel de pacienţi, şansele de a avea o leziune craniană sunt de 10%, astfel că cei mai mulţi medici solicită o tomografie computerizată pentru a vedea dacă există leziuni la nivelul creierului.

Însă autorii studiului avertizează că pacienţii cu traumatisme craniene de peste 12 ore nu sunt eligibili pentru prelevarea de sânge în vederea testării biomarkerilor.

Echipa de cercetare a testat 1.959 de pacienţi - cu vârsta medie de 48,9 ani, din care 57% bărbaţi – care au ajuns la 22 de unităţi de primiri urgenţe din SUA între decembrie 2012 şi martie 2014 cu suspiciuni de leziuni craniene.

Tuturor pacienţilor li s-a realizat tomografie computerizată şi li s-au prelevat teste de sânge la cel mult 12 ore de la rănire.

Potrivit studiului prezentat în iulie în publicaţia The Lancet Neurology, doi biomarkeri (UCH-L1 şi GFAP) au fost analizaţi, iar rezultatele au fost comparate cu rezultatele tomografiilor computerizate.

În total, 6% dintre pacienţi au fost detectaţi cu leziuni craniene după realizarea tomografiilor, din care 66% au avut teste positive la cei doi biomarkeri menţionaţi.  Doar la 3 pacienţi (sub 1%) s-au detectat leziuni în urma tomografiei computerizate, în timp ce biomarkerii au dat rezultat negativ.

Medicii consideră că rezultatele studiului pot avea rezultate positive în sensul reducerii costurilor medicale.

Potrivit autorilor studiului, testele de sânge realizate în primele ore după provocarea rănilor pot reduce cu 35% numărul de tomografii computerizate în cazul acestor pacienţi.

viewscnt