Ţintă terapeutică împotriva tumorilor, identificată de cercetători

Ţintă terapeutică împotriva tumorilor, identificată de cercetători

Oamenii de ştiinţă au identificat o nouă ţintă pentru a ataca tumorile canceroase şi au dezvoltat un inhibitor cu moleculă mică, ce poate funcţiona şi ca agent de chimioterapie şi de imunoterapie împotriva cancerului.

Oamenii de ştiinţă de la centrul medical Northwestern, din Statele Unite, au identificat o nouă ţintă terapeutică şi au dezvoltat un compus care a încetinit creşterea tumorilor şi a întărit răspunsurile imune la şoareci, potrivit cercetărilor publicate în Science Advances.

Autorii studiului au caracterizat mai întâi celulele T de reglare (Treg) - care acţionează pentru a preveni răspunsurile autoimune - în interiorul diferitelor tipuri de tumori canceroase în mostre de cancer uman şi modele de şoarece.

âelulele Treg normale lucrează pentru a tempera reacţiile autoimune, cum ar fi inflamaţia, dar încep să se comporte diferit odată aflate în interiorul unei tumori, lucrând efectiv pentru a bloca eforturile organismului împotriva cancerului.

Acest fenomen, botezat de savanţi Treg fitness, nu a fost bine studiat până acum, spune dr. Deyu Fang, profesor de patologie şi autor principal al studiului.

„Celulele tumorale sunt inteligente. Ele deturnează celulele Treg imuno-supresoare şi le folosesc pentru a suprima răspunsurile anti-tumorale”, a spus prof. dr. Fang, membru al Centrului pentru Cancer de la universitatea Northwestern.

„Mai mult, tumora face ca aceste celule imuno-supresoare din micromediul tumoral să fie şi mai supresive decât ar fi celulele în populaţiile normale, de exemplu în ganglionii limfatici. Deci, prima întrebare este: „De ce Treg devin mai supresoare? Credem că această lucrare poate oferă primul răspuns”, a spus profesorul.

Cercetatorii au descoperit ca celulele Treg din interiorul tumorilor aveau niveluri mai mari de proteină FOXP3, cunoscută ca un reglator principal al căilor implicate în dezvoltarea şi funcţionarea elulelor Treg.

Pentru a înţelege de ce aceste celule au produs mai multe proteine FOXP3, oamenii de ştiinţă au crescut nivelurile factorului de creştere transformator-beta, o substanţă despre care se crede că joacă un rol în stabilitatea Treg.

Potrivit studiului, acest lucru a dus la niveluri crescute de USP21 şi USP22, proteine ​​care protejează FOXP3 de degradarea mediată de ubiquitină în celulă.

Întrucât vizarea FOXP3 ar putea duce la un răspuns autoimun, oamenii de ştiinţă au şters USP21 şi USP22 în interiorul celulelor Treg la şoareci şi au constatat, drept răspuns, încetinirea creşterii tumorii.

„Acest studiu defineşte prima cale moleculară care controlează fitness-ul Treg”, a spus prof. dr. Fang.

„Am identificat, de asemenea, USP22 ca o ţintă terapeutică ideală”, a mai precizat el.

Echipa sa a încercat apoi să identifice un inhibitor pentru USP22, care părea să aibă cel mai mare efect asupra proliferării tumorii.

Folosind proiectarea de medicamente asistată de computer, autorii studiului au identificat un compus care a încetinit creşterea tumorii şi a crescut reacţiile de respingere împotriva tumorii la modelele de şoarece, fără a ucide celulele sănătoase.

Oamenii de ştiinţă au patentat compusul, prin start-up-ul Exomira Medicine, şi speră să treacă la testele clinice în viitorul apropiat.

„Laboratorul nostru a descoperit că USP22 funcţionează şi ca o oncogenă în celulele canceroase, aşadar acest compus poate acţiona şi ca medicament de chimioterapie, şi totodată ca imunoterapie. Din acest motiv poate atinge acest nivel de eficacitate pe care îl vedem în încetinirea creşterii tumorii”, a spus prof. dr. Fang.

„Vom studia mai departe acest inhibitor de moleculă mică pe care l-am identificat, întrucât are potenţialul de a fi dezvoltat în tratament pentru terapia cancerului”, a mai spus profesorul.

viewscnt