Tumorile din cancerul pulmonar: diferenţe între asiatici şi europeni

Tumorile din cancerul pulmonar: diferenţe între asiatici şi europeni

Cancerul pulmonar este responsabil de cele mai multe decese survenite din cauze oncologice la nivel mondial. Mai mulţi oameni de ştiinţă în domeniu au descoperit însă că există diferenţe genetice între tumorile din cancer pulmonar ale persoanelor din Asia de Est faţă de cele ale europenilor.

O echipă de cercetători dintr-o serie de instituţii din Singapore şi China a analizat tumorile de la pacienţii cu cancer pulmonar din Asia de Est şi Europa, în ideea de-a vedea care sunt diferenţele şi dacă acest lucru ar putea duce la noi terapii pentru diferitele tipuri de tumori.

Lucrările echipei au implicat secvenţializarea transcriptomilor şi a exomilor din tumorile îndepărtate de la 213 de pacienţi asiatici cu cancer pulmonar, trataţi în Singapore. Ei au combinat rezultatele cu datele tumorale genetice a 92 de pacienţi chinezi, suplimentar dintr-o altă cohortă de studiu, au comparat apoi informaţiile genetice din setul combinat cu date similare de la 305 de europeni din Atlasul Genomului Cancerului. Aşa au scos la iveală diferenţe în „sarcina mutaţională a tumorii (TMB)”. TMB este un biomarker identificat ca având un impact major asupra imunoterapiei împotriva cancerului. Markerul este o măsură a numărului de mutaţii găsite într-o tumoră. Mai precis, cercetătorii au descoperit că tumorile de la pacienţii din Asia de Est au avut mai puţine modificări genetice - au avut o TMB medie de 2,04 pe Mb, în ​​timp ce europenii au avut o TMB medie de 5,08 pe Mb.

Oamenii de ştiinţă au mai observat că mediile TMB au fost diferite pentru pacienţii care fumau, dar au fost oricum mai mici pentru pacienţii din Asia de Est. De asemenea, au descoperit că natura mutaţiilor şi numărul acestora diferă la cele două grupuri de pacienţi.

Diferenţele genetice ar putea fi legate de predicţiile ratelor de supravieţuire, susţin cercetătorii potrivit Medicalxpress.com. Predicţiile pentru persoanele cu tumori pulmonare din Asia de Est au fost mai precise decât pentru cele din Europa, asta probabil pentru că au avut tumori cu un genom mai stabil.

Recent, un alt studiu a arătat că un sistem imunitar care nu funcţionează normal poate duce la apariţia cancerului pulmonar.  Persoanele care nu fumează, dar care au o imunitate defectuoasă pot face acest tip de cancer, potrivit unui studiu recent.

,,Un sistem imunitar puternic ajută la menţinerea inflamaţiei sub control, iar inflamaţia cronică este cunoscută că poate produce cancerul. Cercetările noastre sugerează că este vorba despre disfuncţia de bază a reglării imune care poate duce la cancer pulmonar,” a declarat Rayjean Hung, om de ştiinţă în cadrul Institutului de Cercetări Lunenfeld-Tanenbaum din Sinai Health din Toronto.

În România, în fiecare an sunt diagnosticaţi aproximativ 11.000 de oameni cu cancer pulmonar. Această afecţiune se situează pe primul loc atât în ceea ce priveşte numărul cazurilor, cât şi cel al deceselor în rândul bărbaţilor.  Despre schimbările percepute de pacienţii cu cancer pulmonar la nivel chemosenzorial aflaţi mai multe din interviul cu dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist nutriţie, diabet şi boli metabolice.

viewscnt