Un fond destinat susţinerii statelor sărace cu scopul prevenirii pandemiilor, lansat de Banca Mondială, a strâns deja sume importante de la finanţatori din Statele Unite şi Germania, relatează Reuters.
Fondul - denumit oficial Pandemic Fund - a fost lansat în septembrie 2022, iar până acum a strâns finanţări de 667 de milioane de dolari din SUA şi 54 de milioane de dolari din Germania, apropiindu-se de ţinta de a atrage finanţări noi de 2 miliarde de dolari.
Pandemic Fund dispune deja de 2 miliarde de dolari, sub formă de capital iniţial, suma fiind strânsă de la 27 de finanţatori în 2023. Banii sunt folosiţi pentru a îmbunătăţi răspunsul în caz de pandemie în 37 de ţări sărace din întreaga lume.
După izbucnirea pandemiei de Covid-19, mulţi experţi au atras atenţia că este nevoie de o mai bună pregătire pentru evitarea unor noi pandemii, inclusiv prin crearea unor mecanisme financiare care să sprijine ţările sărace, lipsite de mijloace pentru a preveni izbucnirea şi extinderea unor epidemii şi pentru se lupta cu astfel de ameninţări la adresa sănătăţii.
Pandemic Fund este susţinut de administraţia americană, iar secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a solicitat donatorilor să ajute la finanţarea fondului.
"Fondul pandemic are nevoie de cel puţin 2 miliarde de dolari în finanţări noi în următorii doi ani, un procent nesemnificativ faţă de costul pentru a face faţă Covid-19 la nivel mondial", a declarat Priya Basu, director executiv al Pandemic Fund.
Noile finanţări au fost anunţate în marja unei reuniuni a miniştrilor de finanţe şi a băncilor centrale din G20, programată săptămâna aceasta.
Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială au estimat că pregătirea pentru a face faţă pandemiilor costă circa 10,5 miliarde de dolari pe an.