Virusul imunodeficienţei umane (HIV) care provoacă SIDA (sindromul imunodeficienţei umane dobândite) reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică la nivel mondial.
Acum, un studiu de referinţă indică faptul că profilaxia pre-expunere la HIV (PrEP) utilizată în viaţa de zi cu zi reduce cu 86% şansele de a fi infectat cu virusul.
HIV PrEP (denumită mai simplu PrEP) acţionează prin prevenirea pătrunderii în organism şi a replicării virusului imunodeficienţei umane (HIV).
În urma unor studii clinice s-a constatat că terapia este eficientă până la 99% împotriva transmiterii HIV pe cale sexuală atunci când este administrată în mod constant, de cel puţin patru ori pe săptămână.
Acum, cel mai amplu studiu de amploare realizat în lumea reală în rândul participanţilor la clinicile de sănătate sexuală demonstrează că tratamentul PrEP, continuă să fie eficient atunci când este administrat în cadrul serviciilor medicale de zi cu zi, fără controalele stricte ale unui laborator.
Peste 24.000 de participanţi la 157 de clinici din Anglia au luat parte la studiul de trei ani finanţat de Serviciul naţional public britanic de sănătate (NHS).
„Acum ştim cât de eficient este PrEP în mediile din lumea reală, reducând substanţial şansele de a contracta HIV", a declarat într-un comunicat al guvernului britanic, John Saunders, cercetător în domeniul sănătăţii publice de la Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie.
El a indicat că este vital ca toţi cei care pot beneficia de PrEP să aibă acces la tratament.
Participanţii la studiu au fost persoane testaţi negativ pentru HIV, cu vârsta de 16 ani sau mai mult, şi au fost consideraţi de către medici ca fiind la risc de a contracta virusul.
Tratamentul a fost prescris prin intermediul serviciilor de sănătate sexuală de rutină din octombrie 2017 până în iulie 2020.
Medicamentul oral PrEP, bazat pe o combinaţie a două medicamente existente, tenofovir disoproxil şi emtricitabină, poate fi administrat zilnic sau înainte de activitatea sexuală.
După diverse excluderi din eşantionul iniţial, analiza eficacităţii tratamentului PrEP a inclus 21.356 de persoane.
Această dimensiune a eşantionului a fost considerată mai mult decât adecvată pentru estimarea proporţiei de acceptare a tratamentului PrEP în rândul întregii populaţii eligibile din Regatul Unit.
„Datele vin în sprijinul dovezilor anterioare că PrEP este foarte eficientă", scriu cercetătorii în lucrarea publicată; „infecţiile incidentale cu HIV au fost rare şi aproape toate au avut loc în contextul în care s-a renunţat la PrEP".
Prin cercetările actuale, oamenii de ştiinţă fac descoperiri în mod constant în privinţa HIV.
Cercetările asupra „vindecărilor" rare şi greu de confirmat la persoanele care trăiesc cu HIV, continuă încercările de a dezvolta un vaccin preventiv, deşi, până acum, abordările n-au fost încununate de succesul scontat.
În ciuda faptului că este dificil de eliminat odată infectat, HIV este tratabil şi nu mai reprezintă o condamnare la moarte.
Aceste ultime rezultate, care confirmă eficacitatea PrEP în prevenirea noilor infecţii este o veste mai mult decât pozitivă şi, împreună cu alte măsuri de sănătate sexuală, ar putea explica faptul că ratele noilor diagnostice de HIV la nivel mondial sunt în scădere, spun specialiştii.
„PrEP este extrem de eficientă în lumea reală pe parcursul a mai multor ani de utilizare", explică echipa studiului.
„Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a optimiza furnizarea PrEP la toţi cei care ar putea beneficia".
Numărul global anual de diagnostice noi de HIV în Anglia a scăzut constant, de la 5.780 în 2014 la aproximativ 3.000 în 2021.
Deşi cea mai mare proporţie de diagnostice noi de HIV (36% în 2021) se înregistrează în rândul homosexualilor cisgeneri (termenul de cisgener face referire la orice persoană a cărei identitate de gen coincide cu cea atribuită la naştere), bisexuali şi a altor bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, acest grup demografic are, de asemenea, cea mai mare scădere, de 77%, de la 3.200 în 2014 la 721 în 2021.
Cu toate acestea, în rândul grupurilor minoritare şi al persoanelor heterosexuale (în special al femeilor), numărul de diagnostice HIV este în creştere.
„Mai mult de jumătate din noile diagnostice de HIV în Marea Britanie sunt în rândul femeilor, bărbaţilor heterosexuali şi al persoanelor transsexuale, non-binare şi al altor persoane cu genuri diferite", scriu autorii.
Există o subreprezentare a acestor grupuri de populaţie în cadrul studiilor de prevenire a HIV, inclusiv în acest studiu, ceea ce cercetătorii sugerează că poate fi atribuit unei lipse de conştientizare cu privire la sănătatea sexuală, HIV şi metodele de prevenire precum PrEP, precum şi stigmatizării asociate.
Medicul specializat în boli infecţioase Ann Sullivan, de la Chelsea and Westminster Hospital NHS Foundation Trust, spune că acest studiu „demonstrează în continuare eficacitatea PrEP în prevenirea transmiterii HIV şi oferă informaţii cheie, inclusiv identificarea subgrupurilor în care este nevoie de mai multe eforturi".
Studiul a fost publicat luna aceasta, în revista The Lancet HIV.