Cazul unui bărbat care a fost supus unui transplant de celule stem pentru a-şi trata cancerul prezintă „dovezi solide” că procedura l-a vindecat şi de HIV - cel mai recent caz dintr-o serie de alte câteva raportate de medici.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 50 de ani, era seropozitiv când a fost supus unui transplant de celule stem pentru tratarea leucemiei, un cancer de sânge. Procedura i-a oferit un nou sistem imunitar, de la un donator care avea o mutaţie genetică rară care face ca celulele organismului să fie rezistente la infecţia cu HIV.
Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu un deceniu. În prezent, anunţă cercetătorii, pacientul nu mai ia medicamente împotriva HIV de patru ani, şi nu sunt semne că virusul ar fi rămas în corpul său.
Acesta este considerat un nou caz oficial de vindecare de HIV după un transplant de măduvă osoasă: „pacientul din Düsseldorf”, cum este cunoscut bărbatul, nu mai are nicio urmă de virus în organism, potrivit articolului recent publicat.
După ce pacientul din Dusseldorf a primit transplantul, în februarie 2013, nivelurile de HIV „pro-viral” din sângele său au devenit nedetectabile. Iar în timp, alte teste foarte sensibile nu au reuşit să detecteze semnale ale virusului în celulele sanguine şi în ţesuturile pacientului. În noiembrie 2018, el a fost de acord să întrerupă medicamentele pentru HIV, pentru a vedea dacă va exista vreo revenire virală.
Peste patru ani mai târziu, nu a existat o astfel de revenire, potrivit raportului ştiinţific de luni, din revista Nature Medicine.
Experţii sunt însă prudenţi în a declara că este vorba de o vindecare definitivă, deoarece HIV este un duşman cu multe trucuri în încercarea sa de a supravieţui.
Doar două cazuri de vindecare similare au fost descrise până acum în publicaţii ştiinţifice. Primul a fost descris în urmă cu aproape 15 ani în New England Journal of Medicine, când medicii au detaliat cazul „pacientului din Berlin”.
Peste un deceniu mai târziu, în 2019, o altă echipă de medici a raportat ceea ce ei credeau a fi o a doua vindecare de HIV - la o persoană cunoscută drept „pacientul din Londra”.
Alte două cazuri de vindecare au fost detaliate anul trecut la conferinţe ştiinţifice, dar nu au fost elaborate încă publicaţii oficiale.
Acest al treilea pacient, un bărbat monitorizat la Düsseldorf, a primit un transplant de celule stem pentru a trata o formă de leucemie, apoi a putut să-şi întrerupă tratamentul antiretroviral împotriva HIV, a explicat consorţiul internaţional IciStem, al cărui partener este Institutul Pasteur în acest studiu.
În analizele lor, cercetătorii nu au găsit particule virale, nici rezervor viral activabil, nici răspunsuri imune împotriva virusului în corpul acestei persoane, în pofida încetării tratamentului timp de 4 ani.
„Majoritatea experţilor ar considera această situaţie ca fiind o vindecare”, potrivit doctorului Björn Jensen, şeful diviziei de boli infecţioase de la Spitalul Universitar Dusseldorf din Germania.
Pacienţii vindecaţi au toţi în comun o situaţie foarte particulară. Ei sufereau de cancer de sânge şi au beneficiat de un transplant de celule stem care le-a reînnoit profund sistemul imunitar.
De asemenea, donatorul lor a avut o mutaţie rară a unei gene cunoscută sub numele de CCR5, o mutaţie genetică cunoscută că împiedică HIV să pătrundă în celule.
„În timpul unui transplant de măduvă osoasă, celulele imune ale pacientului sunt complet înlocuite cu cele ale donatorului, ceea ce face posibil ca marea majoritatea celulelor infectate sa dispară”, a explicat unul dintre autorii studiului.
„Este o situaţie excepţională când toţi aceşti factori coincid pentru ca acest transplant să fie un dublu succes în vindecarea leucemiei şi a HIV”, a precizat cercetătorul.
Nimeni nu propune ca transplantul de celule stem să devină un tratament împotriva HIV. Este o procedură riscantă care poate avea complicaţii mortale şi ar trebui să fie efectuată doar atunci când un pacient are cancer de sânge „care îi pune viaţa în pericol”, a subliniat doctorul Jensen.
Dar, a spus el, „sperăm că descoperirile din acest caz şi din celelalte câteva cazuri de vindecare vor sprijini cercetările viitoare pentru a dezvolta strategii mai puţin riscante şi mai larg aplicabile pentru vindecarea HIV”.
Dr. David Margolis conduce Centrul de vindecare a HIV de la universitatea Carolina de Nord din Statele Unite şi este membru al Societăţii de Boli Infecţioase din America a declarat că unii cercetători urmăresc ideea de a folosi tehnologia CRISPR pentru a „edita” gena CCR5 ca tratament împotriva HIV - deşi există „multe provocări” pentru a face acest lucru.
Acest ultim caz, a spus dr. Margolis, ar putea fi văzut ca un sprijin pentru cercetarea în domeniul terapiilor care vizează CCR5.
El a mai adăugat, că există încă întrebări cu privire la modul exact în care au funcţionat transplanturile de celule stem la aceşti pacienţi.
„Ceva a eliminat HIV”, a spus dr. Margolis, dar nu este clar ce anume a fost.
Transplanturile de celule stem implică chimioterapie în doze mari, de exemplu, şi ar putea exista un rol în asta, a spus Margolis.
În plus, mai mulţi dintre cei cinci pacienţi despre care s-a raportat până acum au dezvoltat boala grefă contra gazdă după transplant; asta înseamnă că noul lor sistem imunitar a văzut corpul ca fiind „străin” şi a atacat.
Este posibil, a spus dr. Margolis, ca şi acest lucru să fi jucat un rol în eliminarea HIV din organismul lor.