Un nou "institut al inimii" va fi construit la Târgu Mureş

Un nou "institut al inimii" va fi construit la Târgu Mureş

Un nou Centru Chirurgical Cardiovascular („institut al inimii”) modern urmează să fie construit în cadrul “Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant” din Târgu Mureş.

Miercuri, studioul de arhitectură Tesseract Architecture, singurul din România specializat în domeniul medical, a anunţat că a fost desemnat consultant şi furnizor al serviciilor de elaborare a documentaţiei tehnico-economice (faza de studiu de fezabilitate) pentru noul proiect.

În prezent, activitatea unităţii medicale se desfăşoară într-un complex spitalicesc dat în funcţiune în anul 1983, de tip monobloc, cu zona de servicii conexe (bucătărie, spălătorie şi logistică) poziţionată în clădiri situate vis-à-vis de spital şi legate de spital printr-un pasaj subteran.

Provocarea arhitecţilor în cadrul acestui proiect este de a realiza o clădire nouă în incinta ansamblului spitalicesc, pe un teren cu o formă neregulată, cu dimensiuni restrânse şi situat în imediata apropiere a unor clădiri existente, cu funcţiuni medicale şi administrative.

Noul centru va avea aproximativ 18.000 mp şi 214 paturi, precum şi funcţiuni suport – ambulator, radiologie şi imagistică, laborator de analize medicale, farmacie cu circuit închis, bloc operator etc.

"Prin acest proiect se doreşte facilitarea accesului pacienţilor către servicii medicale specializate de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, transplant şi nu numai - atât pentru copii cât şi pentru adulţi", a precizat Tesseract Architecture, într-un comunicat.

În cadrul proiectării, echipa de arhitecţi a insistat pe conformarea funcţiunilor şi circuitelor la standarde locale şi internaţionale, pe eficientizarea spaţiilor şi reducerea costurilor de întreţinere şi funcţionare, pe un design prietenos pentru utilizator – fie el pacient sau personal medical.

Noul corp beneficiază şi de soluţii alternative de eficientizare energetică, de dotare cu echipamente medicale de ultimă generaţie, de sistem de digitalizare şi de un design prietenos cu mediu.

În România, 60% din cauzele de deces sunt reprezentate de bolile cardiovasculare, mult peste media europeană, de circa 45%.

În jur de 550.000 de oameni din populaţia ţării, cu vârsta de peste 35 de ani, suferă de insuficienţă cardiacă, potrivit ultimului raport al Societăţii Române de Cardiologie.

Potrivit unei analize World Life Expectancy, în perioada 2020-2021, accidentul vascular a fost principala cauză de deces în România.

Noul centru de la Târgu Mureş va putea, astfel, prelua presiunea existentă atât la nivelul judeţului, cât şi la nivelului localităţilor din jur, unde jumătate din populaţia adultă suferă de o boală cardiovasculară.

„Institutul Inimii va avea o clădire nouă, la a cărei proiectare s-a ţinut cont de tendinţe şi standarde internaţionale, de nevoile personalului medical dar şi ale pacienţilor”, a declarat Raluca Şoaita, fondator Tesseract Architecture.

Studioul de arhitectură a mai fost implicat în cel mai amplu proiect recent de spital din România – Spitalul Marie Curie, primul Spital Naţional de Copii pentru Cancer, Boli Grave şi Traumă. Arhitecţii Tesseract se ocupă în prezent de două alte mari spitale judeţene în lucru - la Sibiu şi la Focşani.

viewscnt