O dovadă că expunerea la anumite substanţe chimice care perturbă sistemul endocrin poate juca un rol în cancerele de sân, ovarian, piele şi uterin: cercetătorii americani au descoperit că persoanele care au dezvoltat aceste tipuri de cancer au niveluri semnificativ mai ridicate ale acestor substanţe chimice în organism.
Deşi nu dovedeşte că expunerea la substanţe chimice precum PFAS (substanţe per- şi polifluoroalchilice) şi fenoli (inclusiv BPA) a dus la aceste diagnostice de cancer, recentul studiu este un semnal puternic că aceste substanţe ar putea juca un rol şi ar trebui să fie studiate în continuare.
Noul studiu a arătat că, în special în cazul femeilor, o expunere mai mare la PFDE, un compus PFAS cu lanţ lung, a avut şanse duble de a fi diagnosticat anterior cu melanom; femeile cu o expunere mai mare la alţi doi compuşi PFAS cu lanţ lung, PFNA şi PFUA, au avut şanse aproape duble de a fi diagnosticate cu melanom.
Cercetarea a fost publicată luni, 18 septembrie, în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.
Studiul a arătat o legătură între PFNA şi un diagnostic anterior de cancer uterin; iar femeile cu o expunere mai mare la fenoli, cum ar fi BPA (utilizat în materiale plastice) şi 2,5-diclorofenol (o substanţă chimică utilizată în coloranţi şi care se găseşte ca produs secundar în tratarea apelor uzate), au avut şanse mai mari de diagnosticare anterioară a cancerului ovarian.
Studiul a fost realizat de cercetători de la UC San Francisco (UCSF), Universitatea California de Sud (USC) şi Universitatea din Michigan, care fac parte din Centrele de bază pentru ştiinţele sănătăţii mediului din Statele Unite.
Echipa a folosit date din probe de sânge şi urină de la peste 10.000 de persoane din cadrul National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).
Cercetătorii americani au investigat expunerea actuală la fenoli şi PFAS în legătură cu diagnosticele anterioare de cancer şi au explorat disparităţile rasiale/etnice în aceste asocieri.
„Aceste constatări evidenţiază necesitatea de a lua în considerare PFAS şi fenolii ca întregi clase de factori de risc de mediu pentru riscul de cancer la femei", a declarat Max Aung, autorul principal al studiului, care a efectuat cercetarea în timp ce se afla la Programul UCSF privind sănătatea reproducerii şi a mediului.
În prezent, acesta este profesor de sănătatea mediului la facultatea de medicină Keck a USC.
PFAS sunt omniprezente în mediul înconjurător
PFAS au contaminat apa, alimentele şi oamenii prin intermediul unor produse precum tigăile din teflon, hainele impermeabile, covoarele şi ţesăturile rezistente la pete şi ambalajele alimentare.
Acestea sunt adesea numite „substanţe chimice veşnice", deoarece sunt rezistente la descompunere şi, prin urmare, rezistă zeci de ani în mediul înconjurător.
PFAS rămân, de asemenea, în organismul oamenilor de la câteva luni până la ani.
„Aceste substanţe chimice PFAS par să perturbe funcţia hormonală la femei, ceea ce reprezintă un mecanism potenţial care creşte şansele de apariţie a cancerelor legate de hormoni la această populaţie", a declarat Amber Cathey, doctor în ştiinţe, autorul principal al studiului şi cercetător ştiinţific la facultatea de sănătate publică a Universităţii din Michigan.
Cercetătorii americani sugerează că, întrucât PFAS alcătuiesc mii de substanţe chimice, o modalitate de a reduce expunerile ar fi ca EPA (Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite ale Americii) să le reglementeze ca o clasă de substanţe chimice, mai degrabă decât una câte una.
„În timp ce comunităţile din întreaga ţară se confruntă cu contaminarea cu PFAS, acest lucru adaugă dovezi suplimentare care sprijină factorii de decizie politică care dezvoltă acţiuni pentru a reduce expunerea la PFAS", a declarat Tracey J. Woodruff, profesor UCSF şi director al Programului privind sănătatea reproductivă şi mediul, care a susţinut studiul.
Un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM), publicat săptămâna trecută, joi, indica faptul că unul dintre principalii perturbatori endocrini, Bisfenolul A (BPA), este prezent la 92% dintre europeni, şi reprezintă un potenţial pericol pentru sănătate.