O echipă de cercetători americani a descoperit o populaţie de celule pancreatice necunoscută până acum cu ajutorul cărora ar putea determina stadiul evoluţiei bolii.
Cercetători de la universitatea Vanderbilt, din Statele Unite, au investigat într-un studiu recent formarea celulelor enteroendocrine în timpul dezvoltării tumorilor pancreatice. Celulele enteroendocrine (EEC) reprezintă o colecţie de tipuri de celule gastro-intestinale şi pancreatice care secretă hormoni drept răspuns la stimuli chimici sau mecanici.
Cercetătorii au folosit analize histopatologice, modele animale modificate genetic şi probe umane, pentru a cuantifica subtipurile de EEC pe parcursul dezvoltării tumorilor pancreatice. Într-o lucrare publicată în Frontiers in Physiology, oamenii de ştiinţă au confirmat diversitatea acestei populaţii de celule şi au căutat să înţeleagă modul în care cantităţi diferite din fiecare subtip de EEC ar putea contribui la progresia bolii.
Cercetătorii au descoperit că numeroase celule producătoare de hormoni apar devreme, în timpul formării tumorilor pancreatice, în timp ce altele se pierd odată cu formarea tumorilor. Datele studiului sugerează că hormonii produşi de subtipurile EEC care se pierd, ajută la inhibarea progresiei cancerului, în timp ce hormonii produşi în subtipurile de celule care rămân, accelerează progresia bolii.
Adenocarcinomul ductal pancreatic este un tip de cancer pancreatic deosebit de mortal, cu o rată de supravieţuire de cinci ani, de doar 11%. Rata scăzută de supravieţuire se datorează în mare parte detectării târzii, atunci când boala este depistată s-a răspândit deja în alte zone ale corpului.
Studiile asupra evenimentelor timpurii care apar în formarea tumorilor pancreatice sunt vitale, spun specialiştii. Laboratorul lui Kathy DelGiorno, profesor asistent în departamentul de biologie celulară şi dezvoltare, care a făcut descoperirile, a identificat formarea celulelor enteroendocrine ca fiind un eveniment timpuriu în procesul formării tumorilor. Recentul studiu continuă lucrări anterioare ale laboratorului, aprofundând dinamica formării EEC pe parcursul dezvoltării tumorilor pancreatice.
Echipa va utiliza modele de animale modificate genetic pentru a studia absenţa celulelor enteroendocrine şi a mai multor hormoni pe care acestea îi produc, pentru a determina efectele acestora asupra inflamaţiei şi formării tumorilor pancreatice.
Identificarea hormonilor produşi în diferite stadii ale bolii ar putea duce la strategii pentru o mai bună detectare a cancerului pancreatic în stadiu incipient. În plus, cercetătorii speră să identifice mecanismele prin care pancreasul inhibă formarea tumorilor, pentru a avansa opţiuni terapeutice mai bune pentru pacienţi.